Ak neoprávnene zaparkujete, môžete dostať automaticky pokutu - pilotné kontroly sa začnú v Petržalke

31.8.2021

Zdroj: Ivana Vrabľová/MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Po májovej zmene zákona o cestnej premávke budú vďaka objektívnej zodpovednosti môcť kontrolóri riešiť porušenie pravidiel cestnej premávky, a teda nielen nezaplatenie parkovného, ktoré doteraz mohla riešiť iba štátna polícia. Informoval o tom magistrát na sociálnej sieti. Ako budú kontroly vyzerať v praxi?

Podľa vyjadrenia magistrátu, efektívnejšie udeľovanie pokút nie je populárnou témou, ak ale platia nejaké pravidlá, je dôležité tieto pravidlá aj účinne vymáhať, aby tí, čo pravidlá poctivo dodržiavajú, neboli obmedzovaní tými, ktorí ich porušujú.

Po májovej zmene zákona o cestnej premávke budú vďaka objektívnej zodpovednosti môcť kontrolóri riešiť porušenie pravidiel cestnej premávky, a teda nielen nezaplatenie parkovného, ktoré doteraz mohla riešiť iba štátna polícia. "Po novom bude môcť mestská polícia aj poverení zamestnanci mesta jednoducho vykonať fotodokumentáciu priestupku a systém automaticky odošle pokutu majiteľom áut poštou na email alebo domov bez potreby osádzať papuče," vysvetlilo hlavné mesto.

Ako ďalej spresnil bratislavský magistrát, súčasný časovo mimoriadne náročný postup kontroly parkovania, osadenia papuče, návrat hliadky na odstránenie papuče a vypísanie pokutového bloku neumožňoval dostatočne efektívnu kontrolu priestupkov na tisíckach bratislavských ulíc. "Vďaka zrýchlenému postupu tak bude možné s dostupnými kapacitami vykonávať kontroly častejšie," informovalo mesto s tým, že pre tých, ktorí pravidlá porušujú, bude ťažšie vyhnúť sa postihu, vďaka čomu budú napríklad parkovacie miesta postupne dostupnejšie pre tých, ktorí pravidlá dodržiavajú.

Cieľom mesta je, aby vďaka objektívnej zodpovednosti boli ulice v meste bezpečnejšie a komfortnejšie aj pre chodcov. Mesto Bratislava začína s uplatňovaním objektívnej zodpovednosti od 2.9.2021 pilotne v Petržalke, kde budú vyškolení zamestnanci skenovať parkujúce vozidlá. Kontroly budú zamerané na správnosť parkovania v celej mestskej časti.

Priestupky, ktoré sú jednoznačne dokázateľné a budú sa postihovať, sú: parkovanie bez zaplatenia parkovného na miestach s plateným parkovným (rátajú sa sem aj rezidenčné zóny), státie na chodníku bez zachovania legislatívne stanovej šírky na prechod, parkovanie na zelených plochách, zastavenie a státie na miestach vyhradených pre ZŤP bez preukazu ZŤP, zastavenie a státie spôsobom, kedy je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

Ako uplatňovanie objektívnej zodpovednosti  bude vyzerať v praxi? Človek spácha priestupok v teréne.

Uplatňovanie objektívnej zodpovednosti bude prebiehať tak, že obec prostredníctvom vyškolených ľudí, ktorými sú kontrolóri (oficiálne inšpektor verejného poriadku), zaznamená tento priestupok, vytvorí fotodokumentáciu, v rámci ktorej je zaznamenaná poloha a časová známka, zistí totožnosť majiteľa vozidla pomocou špecializovaných informačných systémov. Zdokumentovaný priestupok je na magistráte spracovaný do rozkazu o priestupku. Magistrát posiela obálku s pokutou človeku, ktorý sa dopustil priestupku v zmysle zákona - buď elektronickou alebo fyzickou poštou.

Človek, ktorý spravil priestupok, prijíma obálku alebo email. Magistrát sleduje lehotu na zaplatenie. Človek si dôkazy o spáchaní priestupku môže pozrieť online na adrese uvedenej v rozkaze.

"Ak človek uhradí pokutu do 15 dní, platí sa 2/3 sumy. Po 15 dňoch je nutné zaplatiť plnú výšku pokuty s tým, že ak ani následne nepríde k uhradeniu, je vec odstúpená na vymáhanie exekučne.Po zaplatení pokuty je správne konanie ukončené," vysvetluje bratislavská radnica a dodáva, že ak si človek myslí, že priestupok nespáchal, môže podať odpor formou uvedenou v doručenom rozkaze. Takýto odpor po prijatí objasňuje mestská polícia, ktorá priestupok buď potvrdí, alebo konanie zruší. Ak mestská polícia nevie skutok objasniť, odstúpi objasnenie dopravnej polícii na KDI, ktorá priestupok definitívne potvrdí, alebo zruší konanie.

Rozkazy o uložení pokuty sa budú vydávať bezodkladne do niekoľkých pracovných dní. Cieľomamosprávy je tento proces zautomatizovať a urýchliť.

Mesto tvrdí, že Inštitút objektívnej zodpovednosti výrazne zjednodušuje kontrolu priestupkov v teréne, keďže predtým musela mestská polícia prísť na miesto, osadiť papuču, po kontaktovaní opäť prísť na miesto a priestupok pokutovať v blokovom konaní.

(nc)

Páčil sa vám článok?