VIDEO Kauza Drotárska sa vyostruje: Starostka Aufrichtová popierala informácie aktivistu spojené so zámenou pozemkov

7.4.2021
Zuzana Aufrichtová

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Nedávno sme informovali, že starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová ako jednu z možností riešenia sporného pozemku na Drotárskej ponúkla zámenu pozemkov a Drotárska by sa stala verejnou zeleňou. Aktivista Richard Bolješik však na sociálnej sieti hovorí o „handlovaní“ so staromestskými pozemkami a zámena má byť „kšeftom“ starostky. Tá sa od týchto informácií dištancuje.

Minulý týždeň na tlačovej konferencii starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová informovala, že mestská časť hľadá spolu s magistrátom mesta spôsob, ako vyriešiť výrub na Drotárskej a pripravovanú stavbu dvoch rodinných domov na pozemku na Drotárskej ceste. Ako jeden z variantov predstavila možnú zámenu pozemkov. Výsledkom by bolo, že pozemok na Drotárskej by sa stal verejnou zeleňou, resp. parkom, investor by svoj zámer nerealizoval a záujemca o zámenu pozemku by zámenou získal do vlastníctva pozemok pod budovou (stavbou), ktorú už vlastní.

"V súvislosti s plánovanou výmenou pozemkov - pás zelene na Drotárskej a pozemok vo vlastníctve mesta bolo na sociálnych sieťach publikovaných viacero dezinformácií," uviedla dnes na tlačovej konferencii, ktorá sa konala ako reakcia na publikované informácie na sociálnej sieti Richardom Bolješikom.

Starostka konštatovala, že Bratislavčania, obyvatelia dotknutej ulice a aktivisti bojujúci za zeleň v meste reagovali na toto možné riešenie zväčša pozitívne, objavili sa aj kritické reakcie. "Akékoľvek reakcie vníma Staré Mesto ako užitočný podnet k diskusii, ničím nepodložené obvinenie z nekalých „kšeftov“ však za legitímnu kritiku nepovažuje," uviedlo Staré Mesto.

Zdroj: mh

Ako jeden z variantov predstavila starostka Aufrichtová možnú zámenu pozemkov. Výsledkom by bolo, že pozemok na Drotárskej by sa stal verejnou zeleňou.

Takéto obvinenia publikoval na svojom profile v sérii postov a videí Richard Bolješik. Naznačuje v nich, že zámena je „kšeftom“ starostky Aufrichtovej. Hovorí o „handlovaní“ so staromestskými pozemkami a o hroziacej strate kontroly nad vzácnym areálom v Horskom parku.

Bolješik vo svojom videu zverejnil, že staromestská radnica tvrdí, že sa našiel investor, ktorý vymení  pozemok na Drotárskej za svoj pozemok, od magistrátu, ktorý má pod budovou. Tvrdí, že výmena pozemkov bude obrovským kšeftom pre investora a developera, ktorý sa skrýva v pozadí. Vyzýva starostku, aby predstavila investora, ktorý chce kúpiť tento pozemok a zameniť ho za magistrátny pozemok, aby spolu prezentovali, aký pozemok získa tento investor a aké má plány s týmto areálom. "Ja som začal pátrať a zistil som zaujímavé súvisloti. Prečo pani starostka nepriviedla a neukázala toho investora, ktorý chce zachrániť staromestskú zeleň, prečo nepovedala kto to je, čo ten človek žiada, aké pozemky v akej lokalite chce získať, pod akou budovou, čo s tou budvou mieni robiť, prečo tieto pozemky potrebuje keďže sú magistrátne," pýta sa Bojlešik vo videu. Tvrdí, že starostka buď obhajuje skrytý zámer investora nezámerne alebo zámerne. Hovorí o prípadoch z minulosti, kedy takéto zámeny pozemkov boli podľa jeho slov vždy v  neprospech občanov.S

Staré Mesto považuje tieto príspevky za nekorektné a nepravdivé. "Okrem toho, že pán Bojlešik sa dopustil faktických chýb  - pozemky, ktoré vlastní Hlavné mesto SR Bratislava, označil za „staromestské pozemky“ -, naznačuje, že výmena pozemkov je hotová vec, pričom podsúva myšlienku, že výmena by mala v prípade zrealizovania negatívny dopad na život obyvateľov danej lokality," informovalo v reakcii Staré Mesto.

Bojlešik tvrdí, že vyrúbaný pozemok na Drotárskej je ochranné pásmo zelene pod touto bytovkou, a preto tu žiadny park nemôže vzniknúť.  „Tu park nevznikne, tu môže vzniknúť nejaká verejná zeleň a úzky pás s jednou lavičkou. Toto vydávať za park slúži ako propaganda na to, aby sa zrealizoval v pozadí ďalší kšeft s lukratívnym pozemkom,“ povedal vo videu. Dodal, že pod rúškom záchrany vyrúbaného svahu ho Staré Mesto ide chrániť 2 mesiace po výrube a ešte si na tom urobí niekto budúci biznis.

Staré Mesto tvrdí, že magistrát, investor a záujemca o zámenu pozemkov majú vôľu o zámene rokovať,rokovania  sú však zatiaľ len v úvodnej fáze. Preto Staré Mesto bolo preto požiadané, aby v tejto fáze nezverejňovalo detaily o pozemku, ani o aktéroch zámeny.

Starostka Aufrichtová tvrdí, že pán Bolješik pri príprave svojich príspevkov neoslovil  Staré Mesto, investorov, ani hlavné mesto. Výsledkom je podľa jej slov materiál plný nekorektných obvinení. Preto ho vyzvala, aby Starému Mestu adresoval svoje otázky a ponúkla mu aj možnosť odpovedať na ne na osobnom stretnutí so starostkou.

Mestská časť a starostka Aufrichtová žiada autora postov, videí, reportáží o uvedenie informácií na pravú mieru a ospravedlnenie, ak tak neurobí, avizuje, že na neho podá trestné oznámenie. Označením starostky ako osobu, ktorá by mohla mať postranné úmysly a „kšeftovať“, vytvoril podľa vyjadrenia Starého Mesta podozrenie na naplnenie skutkovej podstaty dvoch trestných činov a to trestného činu krivého obvinenia a ohovárania.

K prípadu sme oslovili aj aktivistku Moniku Hricákovú, ktorá sa v prípade pozemku na Drotárskej aktívne angažuje od začiatku. Tvrdí, že je za záchranu Drotárskej, ale aj neohrozenie Horského parku, kde sa nachádza daný pozemok na výmenu. "Vieme, že tie pozemky na výmenu má magistrát a treba to podchytiť zmluvne, alebo inak. Bola to jedna z alternatív, ktoré dostalo Staré Mesto a posunulo ďalej. Príde mi transparentné, že sa o tom diskutuje a že starostka hľadá spoločné riešenia. Hlavné však je sledovať územné plány a zlepšiť sankcie, ak sú nedodržané, zaviesť aj asanácie budov, pokuty sú málo," priblížila pre banoviny.sk Hricáková s tým, že nechce, aby sa to obrátilo v neprospech zelene. Je podľa nej dôležité informovanie verejnosti a dôveryhodnosť zmluvnej strany o možnostiach výmeny aj do budúcnosti. 

(nc)

Páčil sa vám článok?