Projekt pešej zóny vo Vodnej priekope

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Najatraktívnejšiu časť historického jadra Bratislavy, mestskú vodnú priekopu, čaká nová perspektíva: mala by sa sprístupniť a jedinečným spôsobom oživiť.

Priestor, ohraničený ulicami Zámočnícka, Baštová, Klariská, Kapucínska, Župné námestie a Námestie SNP, sa doteraz využíval iba čiastočne v častiach záhrady Červený rak, terasy Domu novinárov a reštauračných prevádzok. Pri spolupráci všetkých vlastníkov toto územie umožňuje vytvorenie novej pešej zóny. V tejto súvislosti sa uskutočnila verejná anonymná architektonická súťaž so zameraním na využitie lokality, kde sa kedysi nachádzala mestská Vodná priekopa.

V súťaži zvíťazil architektonický návrh prof. Ing. arch. akad. arch. Rastislava Janáka, ktorý počíta s tým, že ústredným motívom sprístupneného areálu od čitárne Červený rak až po záhradu domu novinárov by bola voda. Vodný tok by sa začínal v západnej časti čitárne Červený rak fontánou s vodným kyvadlom pripomínajúcim stredoveké stroje a barokové vedecké objavy. Z tohto zdroja by sa voda šírila až k záhrade Domu novinárov a tvorila by kontext rôznym kolovým stavbičkám a pavlačovým plošinám v priestoroch Michalskej a Baštovej ulice.

Návrh R. Janáka vychádza z predpokladu kontinuálneho prepojenia všetkých priestorov a funkčným rozdelením celého územia na tri základné zóny so špecifickou náplňou. V úseku čitárne Červený rak návrh počíta s novým vstupom zo severovýchodnej strany Hurbanovho námestia tesne pri niekdajšom obchodnom dome Baťa, a to výťahom, ktorý umožní bezbariérový vstup do Vodnej priekopy.

Druhý úsek v časti Michalskej a Baštovej ulice by mal byť vyhradený na kultúrno-komerčné aktivity. Návrh počíta s kolovými stavbami a pavlačami, kde by prevládala prezentácia archeologických objavov, historickej architektúry, zbraní, historických bitiek o Bratislavu, ako aj produktov umeleckých remesiel. S dielami umelcov a remeselníkov by sa návštevníci mohli oboznamovať v malých obchodíkoch a stánkoch .

Tretí úsek v priestoroch záhrady Domu novinárov by mal byť vyhradený na kultúrno-umelecké aktivity. Na plošine záhrady by bol umiestnený informačný systém novej pešej zóny a popri kaviarenskom živote by záhrada mohla nadobúdať aj formy hľadiska pre divadelné hry a iné umelecké vystúpenia.

Návrh počíta s množstvom atraktívnych detailov - napríklad so zimným využitím vodnej plochy na korčuľovanie, s premietaním, nasvecovaním laserových hier. Bratislavčania sa teda zrejme v blízkej budúcnosti dočkajú ďalšieho jedinečného priestoru pre oddych, zábavu i poučenie.

(lau)

V architektonickej súťaži využitia lokality Vodnej priekopy zvíťazil návrh Rastislava Janáka.

Páčil sa vám článok?