FOTO a VIDEO Nahliadli sme do budúcej knižnice Grösslingu: "Pridanou hodnotou kúpeľov bude kultúra" tvrdí Bindics

10.11.2020
V tomto priestore bývalej administratívnej časti pribudne knižničná kaviareň

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Poznáme už budúcu podobu legendárnych Kúpelov Grössling, ktoré 24 rokov chátrali. My sme nahliadli do útrob knižničnej čati, ktorá v budúcnosti v rámci areálu zrekonštruovaných kúpeľov prinesie kultúrnu funkciu. Táto časť sa "v novom šate"otvorí verejnosti v roku 2023.

Kúpele Grössling  sú situované v areáli v centre mesta medzi Medenou, Kúpeľnou a Vajanského nábrežím, pôvodne však boli vybudované v roku 1895 na nároží Medenej a Kúpeľnej. My sme nahliadli do ich zadnej časti - do nádvoria, komína či bývalých administratívnych priestorov areálu. Historická kotolňa je z roku 1912, po rekonštrukcii sa tu budú nachádzať malé bazény a tadiaľto vedie cesta aj k historickému komínu, ktorý je  jedna z najvyšších stavieb v historickom centre mesta. Niektoré „záchranné práce“ sa už začali, kvôli tomu, aby sa ešte viac nezhoršil stav jednotlivých prvkov.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Komín, jedna z najvyšších stavieb v historickom centre mesta

Zdroj: nc

Historická kotolňa je z roku 1912

Celý areál kúpeľov má aktuálne rozlohu viac ako 10 000 , podľa slov Gábora Bindicsa projektového manažéra kúpeľov Grössling z Metropolitného inštitútu Bratislavy aj pri doplnení všetkých kúpeľných funkcií im pri návrhu zostalo  2000 štvorcových metrov voľnej plochy. Do tohto priestoru pribudne mestská knižnica, teda ďalšia verejná funkcia, vďaka čomu celý Grössling otvorí verejnosti. “Povedali sme si, že tento voľný priestor nechceme zatvárať či zaplniť komerčnými funkciami, ale chceme to mať otvorené pre verejnosť, a preto sme sa rozhodli presťahovať do bývalej administratívnej časti, pobočku knižnice z Laurinskej ulice - oddelenie cudzojazyčné a beletriu, ktoré je najnavštevovanejšie, a vytvoriť tak dostupný a otvorený verejný priestor pre obyvateľov mesta," vysvetlil Bindics. Nad knižnicou vznikne aj tzv. umelecká rezidencia, teda byt, ktorý bude hostiť zahraničných umelcov, ktorí prídu do Bratislavy. Okrem nej aj knižničná kaviareň, priestor pre deti, čo je podľa slov Bindicsa veľkou pridanou hodnotou tohto priestoru. 

Zdroj: nc

Hlavný vstup do knižničnej časti kúpeľov

Zdroj: nc

​​Tu sa bude nachádzať recepcia knižničnej časti

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Kaviareň bude na prvom podlaží objektu od Medenej ulice a orientovaná do parčíka, ktorý sa tu dnes nachádza. Ten ako prvý prejde revitalizáciou a prepojením s chodníkmi v okolí.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Chodby knižnice, táto časť je z celej budovy areálu staticky "najsilnejšia"

Zdroj: nc

​Nájdete tu aj takéto zachované hodnotné lustre z povojnového obdobia, ich hodnota je podľa Bindicsa niekoľko tisíc eur

Zdroj: nc

​Schodisko

Zdroj: nc

Táto  zatiaľ vonkajšia časť bude uzatvorená, siahať do výšky kotolne a bude tu bazén s otvárateľnou strechou, čo všetko tu pribudne ešte uzatvorené nie je. "Zisťujeme, ako s tým priestorom narábať čo najlepšie," povedal Bindics.

Zdroj: nc

Gábor Bindics je popredným odborníkom na oživovanie opustených a nefungujúcich priestranstiev v Bratislave. Po skúsenostiach z Paríža sa vrátil do Bratislavy, kde stál za úspešnými príbehmi Kultúrneho centra Dunaj alebo Starej tržnice, rozbiehal aj iniciatívu Živé námestie. Dnes je jeho hlavným zadaním v Metropolitnom inštitúte Bratislavy prinavrátanie života do schátraných kúpeľov Grössling.

(nc)

Páčil sa vám článok?