Vášnivá diskusia o Masarykovi a Svobodovi

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Diskusia o rozhodnutí bratislavského mestského zastupiteteľstva nazvať niektorú z ulíc po prvom československom prezidentovi T. G. Masarykovi je stále intenzívnejšia. Dôkazom je množstvo listov a e-mailov, ktoré denne prichádzajú do našej redakcie.

Najbúrlivejšie reakcie však nevyvoláva samotné rozhodnutie mestských poslancov, ale návrh Demokratickej strany, ktorá prišla s myšlienkou premenovať Nábrežie arm. gen. Ludvíka Svobodu po T. G. Masarykovi.

Mnohí tento návrh privítali, veľká časť Bratislavčanov je však proti. Kým jedni poukazujú na komunistickú minulosť L. Svobodu a jeho postoje po okupácii v roku 1968, druhí upozorňujú na jeho zásluhy na oslobodení Československa v roku 1945. Názory Bratislavčanov sa rozchádzajú aj v prípade osoby samotného T. G. Masaryka - kým jedni trvajú na tom, že si zaslúži, aby po ňom bola nazvaná niektorá z významných ulíc, druhí spochybňujú jeho zásluhy na vzniku Československa a obviňujú ho, že neuznával slovenský národ.

Upozorňujeme čitateľov, že redakcia aj tieto noviny len sprostredkúvajú názory a postoje bratislavskej verenosti k tejto otázke a žiadny z doteraz uverejnených listov nevyjadruje názor novín.

Na záver pripájame najčastejšie návrhy našich čitateľov na pomenovanie ulice či iného priestranstva podľa T. G. Masaryka: Hlavné námestie, Nábrežie arm. gen. L. Svobodu a Štúrova ulica (prípadne Námestie Ľ. Štúra). S ďalšími návrhmi sa môžu Bratislavčania obrátiť priamo na poslancov mestského zastupiteľstva, alebo magistrát Bratislavy.

(brn)
AD: ULICA PODĽA MASARYKA...

Páčil sa vám článok?