Reťaze na chodníku, ktoré sa nepáčili cyklistom, niekto prestrihol

16.6.2020
0

Zdroj: FB Cyklokoalícia

Páčil sa vám článok?

Nešlo pravdepodobne o prácu magistrátu, ale o čin neznámeho vandala. Zistili sme, čo sa stalo s reťazami na chodníku pri Šafárikovom námestí.

Osadenie plastových reťazí pri platenom parkovisku na Gondovej ulici (pri Starom moste) v bratislavskom Starom Meste vyvolalo rozporuplné reakcie. Verejne sa proti nim vyjadrilo napríklad Občianske združenie Cyklokoalícia. "Na Šafárikovom námestí neznámy páchateľ, pravdepodobne prevádzkovateľ parkoviska, osadil červeno-biele reťaze s tabuľkami, ktoré zabraňujú priechodu cez parkovisko. Okrem toho, že ide v centre mesta o absolútne nevkusné riešenie, zároveň boli reťaze osadené na pozemku (chodník) a majetku (stĺpiky) mesta bez jeho vedomia, teda nelegálne. Magistrát sme o tom informovali a problémové reťaze už rieši," informovala v piatok na sociálnej sieti Cyklokoalicia. 

Pod statusom sa na stránke Cyklokoalície objavil i príspevok Roberta s nasledujúcim znením: "Plastová retiazka má dosť krátku životnosť. Jeden piatkový večer a mládež sa o to postará."

Zdroj: FB Cyklokoalícia

​A presne tak sa aj stalo. Dokonca presne v piatok večer niekto reťaz odstránil. "Plastové reťaze niekto úmyselne prestrihol  a ponechal na mieste v piatok 12.6.2020 o 21.40 h,  o čom máme z našich parkovacích kamier záznam. Z jeho konania  vyplýva, že jednal  premyslene a pripravený na takéto konanie. Reťaze náš pracovník v sobotu ráno pozbieral,"  prezradil  nám Jozef Grožaj, vedúci prevádzky v Bratislavskej parkovacej spoločnosti, ktorá susediace parkovisko prevádzkuje. 

O vyjadrenie sme požiadali aj OZ Cyklokoalicia, ktorá už v sobotu informovala: "Priestor pred budovou Filozofickej fakulty na Šafárikovom námestí, na ktorý sme upozorňovali včera, je opäť priechodný a prejazdný." Paradoxné na použití výrazu "opäť prejazdný priestor" pritom je, že osobám starším ako desať rokov zákon jazdu po chodníku nedovoľuje.

Dan Kollár z Cyklokoalície na naše otázky reagoval, že nemajú informáciu, kto reťaze odstránil. "Odstránenie reťazí sme zaregistrovali v priebehu soboty poobedia. Predpokladáme, že mohlo ísť aj o samotného prevádzkovateľa parkoviska, keď si uvedomil, že reťaze umiestnil na cudzom pozemku a riešenie sa stretlo s nevôľou širokej verejnosti," dodal Dan Kollár.

Zdroj: FB Cyklokoalícia

​Reťaze na Šafárikovom námestí veľmi rýchlo zmizli.

A prečo sa na chodníku reťaze, ktoré bránili prejazdu bicyklov, vlastne objavili? "Na parkovisku Gondova je osadený plnoautomatizovaný systém parkoviska s vjazdným a výjazdným pruhom pre motorové vozidlá. Vozidlá, ktoré prichádzajú alebo odchádzajú na a z parkoviska, aktivujú slučkou otváranie pohyblivej závory resp. jej zatvorenie. Cyklista je účastník cestnej premávky a je povinný dodržiavať pravidlá dopravného značenia (§55 Zákona o cestnej premávke), "nekľučkovať" pomedzi rozpohybované závory a pokúšať sa ich svojou jazdou obchádzať resp. ohrozovať vozidlá a techniku parkoviska. V poslednej dobe nám cyklisti viackrát poškodili závoru, ktorú svojou nevhodnou jazdou strhli a vyradili tak celý systém parkoviska. Montáž týchto ľahkých plastových retiazok má zabrániť, aby cyklisti z chodníka "nevleteli" do závor a neohrozovali tak svoje zdravie alebo vozidlá idúce resp.stojace pred závorou," vysvetlil nám ešte včera Jozef Grožaj. 

O vyjadrenie, aké kroky v súvislosti s reťazou podnikli, sme požiadali aj magistrát. Keď získame vyjadrenie, doplníme ho do článku.

(ms)

Páčil sa vám článok?