Správna orientácia zvyšuje úroveň mesta

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na rozdiel od dediny, kde každý pozná každú ulicu a každý dom, je v mestách potrebné zabezpečiť správnu, pohotovú a pohodlnú orientáciu občanov, ale najmä cudzích návštevníkov mesta.

Slúžia na to prehľadné mapy mesta, zreteľné označenie ulíc tabuľami a názvy na zastávkach MHD. Výrazne pomáhajú aj orientačné tabuľky na križovatkách s označením dôležitých úradov a inštitúcií, napríklad polície, pošty, lekárne…

Žiaľ, v Bratislave máme ulice, ktoré nie sú riadne označené, chýba tabuľka s názvom. Napríklad na Fazuľovej ulici chýba názov na začiatku aj na konci ulice. Chýba označenie Ružovej doliny, Radničnej, Levickej, Mliekarenskej alebo Robotníckej ulice. Na Halašovej, kde dlhý čas chýbalo označenie, ho niekto kriedou označil, neskôr sa objavila oficiálna tabuľka.

Ani dopravný podnik si dostatočne neuvedomuje, že názvy na zastávkach slúžia na orientáciu. Výdatne pritom pomáhajú tabuľky s informáciami o slede jednotlivých zastávok priamo v električke, autobuse alebo trolejbuse. Teraz sa zavádza v niektorých električkách označovanie nasledujúcej zastávky (ako fiasko označila električka č. 5 do Rače 1. februára. o 16.05 pri stanici Hybešova stanicu Pekná cesta, záznam bol zrejme posunutý). Informácie sú za použitia názvov zastávok MHD veľmi užitočné.

Napríklad ak niekto hľadá Slovenskú poisťovňu na Račianskej musí vedieť, že má vystúpiť na Riazanskej, alebo keď niekto hľadá Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky, ktorý je na Drieňovej, musí vystúpiť na zastávke Maximilána Hella. Budova ústavu je oproti zastávke. IKEA pochopila význam označenia zastávky pre orientáciu zákazníkov a vybavila si, že sa „jej“ zastávka nachádza v riadnom cestovnom poriadku, podobne aj Baumax.

Očakáva sa, že aj Incheba si vybaví „svoju“ zastávku. Žiaľ, náš dopravný podnik si asi neuvedomuje, že neporiadok alebo nejasnosti sťažujú situáciu. Keď sme poradili cudzincovi, aby vystúpil na zastávke Haburská, netušili sme, že vtedy existovali dve rovnako pomenované zastávky. Boli blízko k sebe a vyvolali u cudzinca nejasnosti. Medzitým vraj došlo k náprave.

Asi pred rokom sme jednému poradili, aby vystúpil na Jarošovej, no nevedeli sme, že na zastávke figuruje Nová doba. Aj označenie SAV sa vyskytuje dvakrát, raz na Štefánikovej ulici pred akadémiou a raz pod stanicou. Sú blízko k sebe, bolo by dobré jeden názov zmeniť. Správna orientácia v Bratislave je potrebná a zvyšuje úroveň mesta.

Eugen Hegyi, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?