VIDEO: Členovia platformy KU.BA sa obávajú, že pozastavenie dotácii z BSK pochová kultúru v kraji

26.5.2020
ocenenia_BSK 2020

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Pozastavením dotačnej schémy Bratislavského samosprávneho kraja — BRDS bude tratiť kultúra aj obyvatelia. Podľa členov platformy Kultúra Bratislava (KU.BA) bratislavská župa kultúre veľmi nepomohla. Pritom grantový program BSK doteraz udržiaval nad vodou mnohé kultúrne subjekty aj jednotlivcov - umelcov či tvorcov...

"Keď sa grant skončí, môže to mať pre nich fatálne následky. Ochudobnená bude aj kultúrna verejnosť v Bratislavskom kraji, ktorej župa svojím rozhodnutím znemožňuje uspokojenie jednej zo základných potrieb," uvádzajú členovia platformy KU.BA vo svojom stanovisku, ale aj zverejnenom videu, ktoré si môžete pozrieť tu:

"Župa sa rozhodla reagovať na koronakrízu bezprecedentným škrtaním a bez dialógu so zainteresovanými aktérmi. Toto gesto považuje neformálna platforma Kultúra Bratislava (KU.BA) za nesolidárne, surové a idúce presne opačným smerom, než v súčasnosti môžeme vidieť v príbuzných európskych demokraciách. Predtým, ako o návrhu župana informoval Úrad BSK, KU.BA vytvorila “Stanovisko k pozastaveniu poskytovania dotácií prostredníctvom Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry”, ktoré podpísali desiatky jednotlivcov a významných kultúrnych organizácií. Na toto stanovisko teraz KU.BA nadväzuje výzvou proti pochovaniu kultúry v Bratislavskom kraji, ktorá je adresovaná zastupiteľstvu BSK a širšej verejnosti. Hoci je frustrujúce, že tzv. nezriaďovaná kultúra musí o svoje uznanie neustále bojovať, je pre ňu nepredstaviteľné, že by v takejto situácii mlčala. Hlasovať o návrhu vedenia župy budú poslanci/kyne BSK v piatok 29. mája," uvádzajú členovia KU.BA v tlačovej správe. 

"Dovtedy majú možnosť rozhodnúť sa, či pôjdu jednoduchšou cestou prvoplánových škrtov, alebo budú hľadať riešenia, ktoré im umožnia Bratislavskú regionálnu dotačnú schému zachrániť a zachovať tak kultúrnu diverzitu v bratislavskom metropolitnom území. Župa má možnosti, ktoré verejnosti nekomunikuje, na to, aby tak spravila. Zákonnou povinnosťou samosprávneho kraja je aj “zabezpečovanie všestranného kultúrneho rozvoja samosprávneho kraja”, ktoré BSK realizoval práve prostredníctvom BRDS. Ako chce BSK zabezpečiť všestranný rozvoj kultúry, keď všetky subjekty mimo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti odstrihne od financovania, ktoré navyše nebolo ani dosiaľ zďaleka postačujúce?" pýtajú sa.

​"Bratislavská župa zriaďuje a tým pádom plne financuje sedem subjektov. Tieto subjekty v dôsledku koronakrízy nepochybne tiež strádajú, napr. prostredníctvom výpadku vstupného, o celkový rozpočet 4,7 milióna eur však prídu len čiastočne a ich existencia nie je ohrozená. BSK prostredníctvom BRDS na podporu kultúry podporil v ostatných piatich rokoch priemerne 224 projektov ročne, celkovou priemernou sumou 720 tisíc eur ročne. Príjemcami tejto podpory boli napríklad nezávislé galérie, multižánrové kultúrne centrá, nezávislé kiná či divadlá, hudobné kluby a pod. Podporené bolo aj množstvo podujatí a festivalov i vznik nových diel vo všetkých umeleckých žánroch, vrátane neprofesionálnej kultúry. Všetci títo kultúrni aktéri a podujatia, ktoré realizujú, zostanú v roku 2020 bez akejkoľvek podpory od samosprávneho kraja. Za zmienku tiež stojí skutočnosť, že celkový počet podporených tvorí len približne polovicu z tých, ktorí sa o ňu uchádzali a to isté platí aj pre pridelenú výšku žiadanej sumy," pripomína ďalej platforma KU.BA. 

"Našou ambíciou nie je prehlbovať deliacu líniu medzi zriaďovanou a nezriaďovanou kultúrou, vnímame ju ako jednu. Poukazujeme však na celkovú asymetriu vo financovaní pri zabezpečovaní “všestranného kultúrneho rozvoja kraja”. V tejto súvislosti je veľmi znepokojujúcim aj fakt, že podiel financií na kultúru tvorí v rozpočte BSK iba 1% z celkového rozpočtu. Za všetkým, i za kultúrou, sú ľudia a na tých predovšetkým by sme nemali zabúdať. Na jednej strane sú to tí, ktorí pracujú pre kultúrne subjekty mimo zriaďovateľskej pôsobnosti verejnej správy. Veľkú časť tohto sektora tvoria rôzne typy SZČO (slobodné povolania a živnostníci), ktoré sa podieľajú na všetkých činnostiach – tak tvorivých, ako aj organizačných, technických a obslužných. Vzhľadom na špecifické fungovanie tohto sektora iba malá časť z týchto ľudí dosiahla na štátnu pomoc určenú SZČO, navyše aj tá je svojou výškou skôr zanedbateľná. Mnohé kultúrne aktérky a aktéri však častokrát z vládnych opatrení vypadli úplne, práve vďaka charakteru svojej práce, nepravidelnosti tržieb, i súbehu práce ako SZČO s čiastočným zamestnaneckým pomerom, ktorý je v kultúrnom sektore bežným javom. Títo ľudia, zdá sa, nestoja za podporu ani krajskej samospráve. A napokon sú tu obyvateľky a obyvatelia bratislavského kraja, rovnako ako jeho návštevníčky a návštevníci. Všetci títo budú rozhodnutím neudeliť dotácie v tomto roku postihnutí tiež, pretože nebudú mať prístup ku kultúre ani zďaleka v takom rozsahu, na aký sú právom zvyknutí. Tu rovnako platí veta, ktorá je mottom stále platnej Stratégie rozvoja kultúry BSK na roky 2015 - 2020: Bez kultúry nie sme," dodali členovia platformy Kultúra Bratislava.

(ars)  

Páčil sa vám článok?