O projekte nevedelo nič až 45 percent opýtaných

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s realizáciou projektu Revitalizácia Námestia SNP obstarala mestská časť Staré Mesto predbežný prieskum verejnej mienky.

Prieskum uskutočnila agentúra M Consulting koncom minulého roku v uliciach Bratislavy, pričom oslovila 420 respondentov. Išlo o obyvateľov Bratislavy, pracujúcich v Bratislave, prípadne o návštevníkov a turistov.

Z predbežného prieskumu verejnej mienky vyplynulo, že o zamýšľanej revitalizácii Námestia SNP nič nevedelo 45,2 % opýtaných, 18,1 % si nebolo istých a 36,7 % o revitalizácii vedelo. U tých respondentov, ktorí o revitalizácii vedeli, sa dospelo k týmto záverom:

1. ľudia majú len čiastočné informácie o tom, aké úpravy so sebou revitalizácia prinesie, 2. prestavbu Námestia SNP opýtaní najčastejšie spájali s výstavbou podzemných garáží, 3. respondenti uvádzali aj to, že pribudnú predajne, metro, zeleň a vytvorí sa pešia zóna, 4. až 67,4 % respondentov má informácie o revitalizácii z tlače.

Pri výbere z možností, týkajúcich sa zariadení, ktoré pribudnú po revitalizácii námestia, boli najčastejšie uvádzané garáže, predajne a kaviarne. Úprava námestia sa bude podľa názoru 57,8 % respondentov financovať z rozpočtu mesta a len 31,3 % sa správne domnieva, že ju budú financovať súkromné spoločnosti.

Do centra mesta jazdí 30,5 % opýtaných osobným automobilom aspoň 2-krát do týždňa a 34,8 % do centra osobným automobilom nejazdí vôbec. Podzemné garáže by využilo viac ako 70 % opýtaných vodičov. V iných údajoch sa vodiči nelíšili od ostatných respondentov (informovanosť, postoj k revitalizácii, zdroj informácií atď.).

Informovanosť mladých ľudí (do 24 rokov) o plánovanej revitalizácii bola nižšia než u ostatných respondentov. Väčšina mladých ľudí - 54,3 % - nepočula o plánovanej revitalizácii námestia. Ich predstavy o tom, čo pribudne po revitalizácii, sa líšia od odpovedí ostatných respondentov. Najčastejšie uvádzali, že pribudnú predajne, kaviarne a garáže, ale aj administratívne priestory a zábavné stredisko.

Postoj k zamýšľanej revitalizácii Námestia SNP je u ľudí pozitívny. Zo 420 opýtaných by pešiu zónu uvítalo 81 %. S názorom, že revitalizácia prispeje k atraktívnosti Bratislavy súhlasilo 88,7 %, zlepší možnosti parkovania - 78,7 %, umožní aktívne trávenie voľného častu - 72,4 %, a zlepší možnosti nakupovania - 80 % respondentov. Naopak, za úplne zbytočnú označilo revitalizáciu 10,2 % oslovených a 7,2 % sa domnieva, že zhorší vzhľad mesta. Za „mrhanie finančnými prostriedkami” označilo revitalizáciu 22,6 % respondentov. Nezáujem o zamýšľanú úpravu námestia prejavilo iba 11,9 % spomedzi všetkých oslovených.

Oslovení vyjadrili aj názor, že Bratislava bude po revitalizácii jej centrálneho námestia atraktívnejšia a vyrovná sa iným hlavným mestám.

Páčil sa vám článok?