Starosta Ružinova Chren: Bez pomoci súkromníkov nevieme obyvateľov ochrániť

2.5.2020
MArtin Chren a Pavel Pelikán

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Tam, kde nepomohol v boji s koronavírusom štát, pomohli súkromníci. Mestskej časti Ružinov pomohla najväčšou časťou developerská spoločnosť JTRE a spoločnosť MiddleCap.

Mestá a obce sú v prvom kontakte s obyvateľmi a prostredníctvom dôležitých kompetencií v oblasti zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, školstva či podnikania, hrajú kľúčovú úlohu v boji proti novému koronavírusu. Opatrenia proti pandémii zvyšujú náklady mesta a mestských častí, ktoré navyše musia počítať aj s poklesom príjmov, napríklad podielových daní.

Práve mestská časť Ružinov bola prvá, kde evidovali prvé veľké ohnisko nákazy koronavírusom, kde sa ochorenie COVID-19 potvrdil u zamestnancov v materskej škole Palkovičova. Zamestnancom v zariadeniach sociálnych služieb chýbali ochranné pomôcky, samospráva nemala k dispozícii ani testy, pomocou ktorých by vedela pozitívnych zamestnancov identifikovať. Štát sa vtedy rozhodol netestovať tieto skupiny ľudí, a tak sa samosprávam ponúkli firmy súkromnej sféry.

„Najväčšiu pomoc poskytli spoločnosti JTRE (finančná pomoc a malé množstvo ochranných pomôcok) a spoločnosť MiddleCap (zabezpečili distribúciu 25-tisíc rúšok seniorom prostredníctvom vodičov taxislužby Hopin, ochranné pomôcky a financujú testovanie 650 klientov a zamestnancov domovov dôchodcov v Ružinove najkvalitnejšími PCR testami,“ hovorí ružinovská samospráva. 

„Považujeme za svoju povinnosť preukázať solidaritu s občanmi mestských častí Bratislavy, v ktorých sa naše projekty realizujú. Rozhodli sme sa adresne podporiť konkrétne mestské časti, pretože majú k našim spoluobčanom, susedom a komunitám v našom okolí najbližšie a najlepšie vedia, kde je pomoc potrebná,” povedal Peter Korbačka z JTRE. Šiestim mestským častiam - Ružinovu, Starému Mestu, Petržalke, Karlovej Vsi, Vajnorom a Novému Mestu venovali spolu 300 000 eur. Ružinovu a Starému Mestu 80-tisíc eur, zvyšným spomenutým mestským častiam po 40-tisíc eur.

"Túto krízu pocítime veľmi bolestivo. O to viac si vážime každú jednu pomoc. Či ide o niekoľko rúšok, o potravinové balíky alebo o finančné príspevky," pokračuje Chren.

"Sponzorské príspevky nám umožňujú ušetriť peniaze daňových poplatníkov a naše vlastné zdroje použiť inde, napríklad udržať výdavky na zeleň bez škrtov aj počas krízy. Z tohto dôvodu oceňujem každú podporu a vážim si ju,“ citoval starostu Ružinova Martina Chrena Denník N.

 Na území mestskej časti Ružinova JTRE stavia prvý slovenský mrakodrap, ktorý bude súčasťou komplexu Eurovea 2, ako pokračovanie projektu Eurovea či polyfunkčný komplex Klingerka v blízkosti Prístavnej ulice.

"Áno, JTRE u nás v Ružinove stavia. A stavia veľa. Ale presne o tom dnes hovorím. Nemuseli dnes prísť a venovať nám sumu vyše dva milióny starých korún. Rovnako ako dobrovoľníci nemuseli v chránenej dielni šiť rúška a mohli čakať, že im štát pomôže. Ale o tom je komunita. Že si pomôžeme. A že napríklad týchto 80 000 eur zaplatí niekto iný a nie my, z daní nás všetkých Ružinovčanov. Preto ďakujeme," dodal Chren.

 Skupina J&T v spolupráci so súkromným laboratóriom Medirex nedávno informovala, že zaplatí testovanie 10-tisíc zdravotníkov v prvej línii. Spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč o pomoci informuje na jeho sociálnej sieti Facebook, ako kupovali špeciálne celotvárové masky s ochranným filtrom. "Celotvárové ochranné masky vyvinuli vedci Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Prahe, majú kvalitnejšie filtre, ako respirátory triedy FFP3, ich životnosť je až dva týždne a tak pre pracovníkov v prvej línii dokážu nahradiť až stovky tisíc bežných jednorázových respirátorov," informuje J&T.

Okrem mestských častí, súkromníci pomohli aj magistrátu mesta. „Bez toho, aby sme o to žiadali, sa nám ohlásilo mnoho spoločností. Od malých firiem až po obrovské nadnárodné spoločnosti. Poskytnutá pomoc je nezištná a nikto za ňu neočakáva žiadnu protislužbu,“ píše bratislavský magistrát. 

V súvislosti s potvrdením prípadov ochorenia COVID- 19 v domove sociálnych služieb v Pezinku poskytli JTRE bratislavskému magistrátu 1000 PCR testov na pretestovanie zamestnancov a klientov v domovoch sociálnych služieb, ktoré spravuje mesto.

Mesto Bratislava na svojom webe zverejnilo zoznam darcov, ktorí hlavnému mestu pomohli v boji s koronakrízou. Okrem developerov sú v zozname napríklad aj IKEA, Avion, Siemens či Samsung. 

"Hlavné mesto ďakuje všetkým darcom, ktorí v tejto náročnej situácii pandémie nového koronavírusu prejavili mimoriadnu mieru solidarity voči najohrozenejším a najzraniteľnejším skupinám obyvateľov Bratislavy a podali nám pomocnú ruku," informuje mesto na svojom webe.

(nc)

Páčil sa vám článok?