Mesto bude cielene bez pomoci štátu testovať zariadenia pre seniorov: Testy dostalo od súkromných firiem

17.4.2020
Primátor Matúš Vallo

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla mestu chýbajú jasné pravidlá z úrovne štátu, ako by mali jednoznačne postupovať v prípadoch podozrenia na nákazu a v testovaniach ľudí v zariadeniach pre seniorov. Nečakajú na štát a už včera otestovali prvých seniorov s príznakmi nákazy. Až tisíc testov venovala mestu spoločnosť JTRE.

„Ukazuje sa, že najrizikovejšími skupinami z pohľadu šírenia nákazenia koronavírusom sú najzraniteľnejšie skupiny, z pohľadu mesta sú to hlavne naši seniori a ľudia bez domova. V oblasti starostlivosti o seniorov sme urobili obrovský kus práce, a prijali viaceré prísne opatrenia, ktoré chránia túto skupinu našich obyvateľov, uviedol primátor Matúš Vallo.

Podľa jeho slov je v správe mesta aktuálne 7 zariadení pre seniorov, v ktorých je umiestnených vyše 1 150 klientov.

Prvé prísne bezpečnostné opatrenia zaviedlo mesto už 3. marca. "Ešte pred potvrdeným prvým prípadom na Slovensku sme obmedzili návštevy vo všetkých zariadeniach a skupinové aktivity, pri ktorých sa zhromaždí viacero osôb v zariadení, aby sa minimalizovali sociálne kontakty. "pokračuje Vallo o prvých prijatých opatreniach mesta.

Medzi ďalšími bolo preškolenie personálu mestských a súkromných zariadení pre seniorov na území Bratislavy. Pre zariadenia bolo aj za pomoci sponzorských darov zabezpečené množstvo rúšok, ochranných masiek, ochranných oblekov, rukavíc, žiaričov, dezinfekčných prostriedkov. Od začiatku marca monitorujú teplotu klientov. "Zmenili sme režim obedov, nepodávame ich v jedálňach, ale v obedároch a dávame ich na izby, aby došlo čo k najmenšej intenzite stretávania sa, " hovorí primátor.

Spracovali krízový plán s 21 bodmi pre kritické prípady a rovnako aj komunikačný manuál pre komunikáciu s rodinnými príslušníkmi, inštitúciami aj médiami.

Hlavné mesto je pripravené realizovať uznesenie vlády, pokiaľ ide o zabezpečenie karanténnych miest pre seniorov. Ako informuje mesto, na toto sa Bratislava pripravovala už pred prijatím uznesenia, dnes má takmer dokončené samostatné dočasné karanténne zariadenia opatrovateľskej služby na Sekurisovej ulici v Dúbravke a pripravované je ďalšie takéto zariadenie v Karlovej Vsi na Konvalinkovej. Budú do nich umiestňovaní noví klienti, aby sa u nich pred prijatím do existujúcich zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta vylúčilo ochorenie.

Mesto má vytvorené aj karanténne miestnosti v existujúcich zariadeniach - klienti vracajúci sa do pobytových zariadení z hospitalizácií sú na 14 dní umiestnení do karanténnych zón s cieľom vylúčiť pozitívne príznaky ochorenia. Rovnako sú pripravené izolačné zóny, do ktorých budú ihneď presunutí tí, ktorí budú vykazovať symptómy nákazy. 

"Hoci sa vláda zatiaľ rozhodla netestovať zamestnancov, mesto začne s cieleným testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb podľa odporúčaní odborníkov z oblasti epidemiológie, s ktorými konzultujeme, " hovorí primátor. Cielené testovanie kombinované s ďalšími preventívnymi opatreniami podľa epidemiológov dokáže znížiť riziká šírenia nákazy až o 30-40 %. 

Ako príklad Vallo uviedol príklad z Česka, kde sú v zariadeniach pre seniorov 2 ložiská nákazy, ktoré sa tam dostali od klientov, ktorí prišli z nemocníc. 

Podľa jeho slov s riaditeľkami 3 menších domov zvažujú, že prejdú na tzv týždennú rotáciu zmien opatrovateliek. Znamená to, že budú týždeň nonstop v zariadení, a budú tam teda aj prespávať.

Táňa Sedláková z bratislavskej mestskej sekcie sociálnych služieb tvrdí, že mesto je pripravené v zariadeniach zamedziť možnosti vzniku nákazy, ale nachystané je aj na situáciu, ak by sa tam COVID-19 potvrdil. "Máme presné protokoly postupu. No nebudeme to schopní zabezpečiť v momente, ak nám regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) nebude deň dvíhať telefón, ako sa stalo vo štvrtok (16. 4.). Boli sme odkázaní sami na seba," poznamenala.

Zdroj: nc

Táňa Sedláková z bratislavskej mestskej sekcie sociálnych služieb 

Keďže sa vláda rozhodla zatiaľ netestovať zariadenia pre seniorov, mesto získalo podporu v podobe testov od súkromných firiem. "Získali sme podporu od spoločnosti JTRE, za čo im veľmi chcem poďakovať, v podobe 1000 testov a od Siemens a Siemens Mobility ďalších 500 testov, ktoré použijeme na cielené testovanie zamestnancov domovov sociálnych služieb," hovorí primátor.

Vedenie mesta chce apelovať na vládu a Úrad verejného zdravotníctva, aby dali mestám a všetkým zriaďovateľom zariadení sociálnych služieb jasné a jednoznačné usmernenia, ako majú tieto zariadenia postupovať pri testovaní. Zároveň, aby bolo zabezpečené promptné testovanie klientov s podozrením na ochorenie priamo v zariadeniach, keďže ide často o ležiacich pacientov a inak ako v zariadení sa ich testovať nedá. "Ak by sme cielene netestovali zamestnankyne a zamestnancov sociálnych služieb, nemali protokoly, nevedeli rýchlo izolovať a testovať suspektné prípady v zariadeniach tohto typu, vytvárali by sme priestor pre vznik ďalších katastrof, " pripomína primátor.

Potrebu jednoznačných usmernení pocítilo mesto aj včera pri riešení dvoch klientov s podozrením na Covid-19 v ich zariadeniach. Pacientov otestovali a zariadenia do výsledku testov dali do karantény. Podozrenie vychádza z toho, že klienti mali teplotu a po prešetrení ich odbornými lekármi im bol odporučený test na COVID-19.  Na výsledky testov mesto aktuálne čaká.

"Želal by som si, aby sme nielen v Bratislave, ale v zariadeniach pre seniorov na celom Slovensku mali na takéto prípady jednoznačný funkčný protokol a podporu v promptnom testovaní od zdravotníckych zariadení,“ uzatvoril primátor hlavného mesta, M. Vallo.

Primátor poďakoval všetkým riaditeľkám, zamestnancom, opatrovateľkám v domovoch pre senioroch, za odvádzanie neľahkej práce, ktorá je z pohľadu mesta v prvej línii.

(nc)

Páčil sa vám článok?