Zvládne sa Petržalka v zime postarať o cesty? Starosta priznáva problémy a prichádza s radikálnym návrhom

10.12.2019
0

Zdroj: P.D.

Páčil sa vám článok?

Dokáže bratislavská Petržalka zabezpečiť zimnú udržbu? Jej starosta Ján Hrčka prezradil, aké problémy rieši s Miestnym podnikom verejnoprospešných služieb. Zároveň sa obracia na miestnych poslancov a žiada ich, aby v utorok odsúhlasili presun podniku priamo pod jeho úrad.

"Rád by som Vás informoval o tom, že vzhľadom k aktuálnemu stavu na MP VPS (Miestny podnik verejnoprospešných služieb), budem na utorkovom zastupiteľstve žiadať o presun peňazí z MP VPS na úrad, okrem činnností, ktoré by úrad od 1.1.2020 nevedel zabezpečovať (Zberný dvor, trhovisko Mlynarovičova a podobne). Aby veci boli ľahko kontrolovateľné, návrh bude taký, aby sa vytvorila samostatná kapitola (oddelenie) VPS na úrade, kde by sa všetky finančné prostriedky presunuli v rovnakej štruktúre ako sú aktuálne na MP VPS a tým by boli veľmi jednoducho odkontrolovateľné. Hlavný dôvod je, že pri súčasnom prístupu k práci niektorých zamestnancov a spôsobu riešenia problémov neviem ako štatutár obce garantovať bezproblémové zabezpečenie zimnej údržby ako aj niektorých ďalších činností," napísal Hrčka poslancom.

Starosta poslancom píše, že fungovaniu MP VPS sa intenzívne venuje od problémov s letným kosením, teda od júna a problémy a nedostatky (najmä neefektívne a nehospodárne fungovanie) rieši s povereným riaditeľom Viktorom Baumnannom. Ten sa podľa neho snažil problémy riešiť zmierlivo, no teraz sa Hrčka rozhodol situáciu riešiť ráznejšie.  "Počas obdobia, kedy som sa venoval fungovaniu MP VPS, sa niektorý zamestnanec (zamestnanci) obrátili na inšpektorát práce s tým, že ako starosta nemám podľa nich zákonné právo kontrolovať prácu zamestnancov MP VPS. Napriek tomu, ako to znie absurdne, tak toto je jeden z dôvodov, pre ktorý žiadam, aby sa výkon činností MP VPS vrátane zamestnancov dostal pod úrad, aby nevznikala otázka, kto a kedy môže kontrolovať týchto zamestnancov," vysvetľuje Hrčka.

Starosta tvrdí, že ho niektorí zamestnanci podniku, napríklad Roman Beleš zodpovedný za údržbu komunikácií a zelene, zavádzali. "Len pre ilustráciu: - bezpečnostné prestávky - je názov, ktorým pán Beleš nazýva "nepracovanie" zamestnancov. Celé leto som často dostával od obyvateľov a aj od niektorých poslancov fotky, ako sa niektorí zamestnanci MP VPS slušne povedané zašívajú. Keď som to s pánom Baumannom riešil a boli prijaté opatrenia, aby sa takéto správanie minimalizovalo (na MP VPS vznikla pozícia kontrolóra), tak vysvetlenie pána Beleša bolo rovnaké - majú bezpečnostné prestávky s odvolaním sa na zákoník práce. Bezpečnostná prestávka nevzniká zamestnancovi, ktorý zbiera papiere, zametá chodníky alebo vyberá smetné koše. Bezpečnostné prestávky pri výkone činností MP VPS vznikajú skôr zriedka. Myslím si, že za posledné tri  mesiace nevznikla pri výkone činností MP VPS žiadnemu zamestnancovi ani jedna bezpečnostná prestávka," tvrdí Hrčka.

Ján Hrčka:

Zdroj: TASR

"Dokonca som si kvôli pánovi Belešovi naštudoval vyhlášku 99/2016 a som presvedčený, že toto leto zamestnanci MP VPS v žiadnom prípade neporušovali zákonom prípustné hodnoty (dlhodobý ale ani krátkodobý únosný čas práce). Len pre info, zamestnanci v dňoch, kedy teplota dosahovala cez deň viac ako 30 C (čo je definícia mimoriadne teplého dňa) pracovali od 6:00 ráno. Do 10:00 ráno teplota nikdy nedosiahla 30 C, preto neexistoval dôvod na bezpečnostnú alebo inú prestávku v práci z dôvodu teploty, dokonca pri takejto teplote môžu v zmysle normy odpracovať celú 7,5 hodinovú pracovnú smenu," argumentuje starosta a uvádza ďalšie príklady, keď podľa neho podnik nefungoval tak, ako mal.

O tom, či dôjde k presunu výkonu činností MP VPS, sa možno rozhodne už dnes, teda v utorok.

(ms)

Páčil sa vám článok?