Premiér želá Bratislave, aby nebola kalamita

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj Bratislavčania v septembrových parlamentných voľbách výrazne prispeli k zmene, ktorú Slovensko prežíva. Jej symbolom sa stala nová vláda, ktorej predsedu Mikuláša DZURINDU sme sa opýtali, aké zmeny môžu od jeho kabinetu očakávať Bratislavčania.

- Bratislavčania môžu od novej vlády očakávať nový prístup k ich mestu. Bude to prístup partnerský, žičlivý a otvorený na diskusie o základných vitálnych funkciách mesta a problémoch jeho obyvateľov. Občania celkom určite môžu očakávať, že budeme čoraz viac kompetencií z rúk štátnych úradníkov presúvať k predstaviteľom miestnej samosprávy, k starostom a primátorom, ktorí sú kontrolovaní priamo občanmi. Okrem kompetencií budeme Bratislave a ostatným mestám presúvať aj výraznejší podiel na daniach, ktoré obyvatelia týchto miest platia. Bratislavčania môžu od novej vlády očakávať aj to, že vytvorí tie najlepšie predpoklady, aby k nám prichádzalo stále viac významných hostí a návštev zo zahraničia. Budú to výrazné signály pre obyvateľov susedných štátov a medzinárodnú verejnosť, že Slovensko je kultúrnou a civilizovanou krajinou, kde žijú pohostinní ľudia. A to je najlepší spôsob, ako zvýšiť prílev turistov, ktorí nechajú v Bratislave peniaze. Od novej vlády mô­žu občania očakávať, že sa nebude skrývať pred mafiánmi, že nebude trpieť korupciu na štátnych úradoch, že bude občanov chrániť, aby sa nebáli večer chodiť po pekných a stále sa skrášľujúcich bratislavských námestiach a uliciach.

Blížia sa voľby do orgánov miestnej samosprávy. Čo od nich ako predseda vlády očakávate?

- Že sa v nich presadia politici podobného razenia, ako sú v Slovenskej demokratickej koalícii a v našom vládnom štvorzá­prahu. Že to budú politici, ktorých základným princípom bude zodpovednosť a úcta k zákonu. Očakávam, že sa presadia spoloční kandidáti na poslancov miestnych zastupiteľstiev, starostov mestských častí, poslancov mestského zastupiteľstva a primátora, ktorých nominovala Slovenská demokratická koalícia, KDH, DU, DS, SDSS, SZS a Strana demokratickej ľavice. Som presvedčení, že sú to ľudia, ktorí budú slúžiť spoluobčanom, ktorí budú verne a dobre spravovať zverené majetky a peniaze tak, aby to bolo na prospech všetkých Bratislavčanov.

Čo zaželáte Bratislavčanom pod vianočný stromček a do nového roku?

- Pod stromček aj do nového roku by som chcel obyvateľom Bratislavy zaželať tri základné veci. To, čo je pre každého človeka najvzácnejšie - pevné zdravie. Po druhé Bratislavčanom želám, aby nebola snehová kalamita. A po tretie im želám, aj keď v prechodnom období od nástupu po predchádzajúcej vláde budú mať isté starosti, aby čo najskôr a čo najviac pocítili konkrétne pozitívne zmeny aj na vlastnej koži, na vlastnej životnej úrovni, ale predovšetkým na zlepšení spolunažívania ľudí.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?