Zanedbané petržalské lokality: Len 75 zamestnancov podniku nie je všemocných

22.7.2019
0
Nepokosený trávnik - Farského Petržalka

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka bol v posledných týždňoch terčom veľkej kritiky. Pravdou však je, že často aj neoprávnenej. Len 75 zamestnancov podniku nie je všemocných, zodpovedajú za oveľa viac ako len za kosenie a empatický človek chápe, že stovky podnetov, ktoré prijímajú od občanov, sa nedajú vyriešiť za deň.

Petržalskí poslanci zašli začiatkom júna do podniku, nielen pre podnety, ktoré aj oni prijímajú od obyvateľov, ale aj pozrieť sa na podmienky, v akých pracovníci podniku fungujú. A potvrdili si to, čo odznelo už na zastupiteľstve, že je napríklad nevyhnutné rekonštruovať tamojšie sociálne zariadenia, že podnik potrebuje  lepšie vybavenie dielní a tiež nové strojové vybavenie.

Napríklad čistič rôznych povrchov vysokou teplotou - vysokým tlakom vody. Dokáže vyčistiť mramor, betón, špinavé chodníky napríklad od oleja. Dobre čistí lavičky, vodný kameň vo fontánach, špáry, žuvačky z lavičiek, vosk zo sviečok na pomníkoch... Odstraňuje aj burinu. Vykynoží ju horúcou vodou, ktorá má 98 stupňov, bez použitia akýchkoľvek chemických látok. Či takýto stroj bude Petržalka používať, závisí od toho, či nákup schvália petržalskí poslanci.

Podnik aktuálne testuje aj aplikáciu automatizácie vynášania smetí. Spočíva v tom, že vodič bude prostredníctvom aplikácie, v ktorej bude akýsi plán výnosov, navigovaný priamo ku košom. Aplikácia ho navedie na výhodnú trasu, aby sa jedným výjazdom vyprázdnilo efektívne systematicky čo najviac košov. „Týmto by sa zefektívnil celý systém výnosu smetných košov – pretože je tu veľká fluktuácia ľudí. Aplikácia je zatiaľ v štádiu plánovania,“ povedal nám poslanec Miroslav Behúl.

Neutíchajúca téma

A napokon sa vráťme k téme týchto mesiacov, a tou je kosenie. Už sme písali, že situáciu skomplikoval nadpriemerne daždivý máj, ku ktorému sa pridala zmena v systéme kosenia. Namiesto jedného dodávateľa prác sa mestská časť rozhodla pre niekoľko malých. V štandardnom roku by toto rozhodnutie ušetrilo peniaze, v tomto to, bohužiaľ, ešte skomplikovalo situáciu. Teraz niektorí poslanci volajú po návrate k jednému dodávateľovi. Uvidíme. V každom prípade sa chceme zastať podniku verejnoprospešných služieb, ktorý si odniesol väčšinu kritiky. Pritom podnik nebol zodpovedný za všetky zelené plochy v Petržalke. „My sme mali v rámci prvej kosby na starosti Lúky I-VI, Dvory I, II., III, Tyršovo nábrežie, Sad Janka Kráľa, čo vychádza približne 54 ha a celá Petržalka má 155 ha. Zvyšok mali na starosti vysúťažené firmy,“ informoval nás riaditeľ VPS v Petržalke Viktor Baumann.

Paradoxné je, že sme po nezvládnutom kosení začali plynule kritizovať výšku kosby a poukazovali na to, že zelená džungľa sa nám pred očami zmenila na vyprahlú žltú pustinu. Tak, ako to vlastne chceme?
Poslankyňa Lena Bočkayová prišla s návrhom, aby Petržalka od budúceho roka  vyňala z kosenia isté lokality, ktoré nebude kosiť. „Aby bol aj týmto spôsobom v horúce dni rozpálený betón a klíma ochladzované,“ vysvetlila s tým, že Petržalka má vysoký percentuálny podiel zelene, škoda to nevyužiť.

Čo všetko má MP VPS na starosti

Zabezpečujú letnú aj zimnú údržbu komunikácií III. a IV. triedy, priľahlých chodníkov a parkovísk, ale aj údržbu verejnej a dočasnej zelene. Realizujú tiež sadovnícke úpravy. V ich správe je trhovisko a vianočné trhy. Okrem toho vykonávajú údržbu a čistenie odpadkových košov, rovnako aj správu, údržbu a revitalizáciu verejných detských ihrísk. Sú prevádzkarmi zberného dvora a zabezpečujú aj drobné stavebné práce, ktoré nepodliehajú stavebnému konaniu...

(nc)

Páčil sa vám článok?