Starosta Kuruc: Najprv sa vystavajú parkovacie domy a vybudujú miesta, až potom sa bude platiť

1.7.2019
0
Martin Kuruc

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Aj starosta Vrakune Martin Kuruc podporil parkovaciu politiku, ktorá by mala byť spustená o pár rokov. Vysvetľuje, prečo tak urobil a čo Bratislavčanov  najbližšie obdobie čaká. Plánuje ďalej svoju vlastnú mestskú políciu? A prečo sa sťažoval na zlú komunikáciu s magistrátom?

Podporili ste parkovaciu politiku na zastupiteľstve. Nemáte výhrady? So všetkým súhlasíte?

Tým, že prešla všetkými 45 poslancami, som presvedčený, že celé zastupiteľstvo je spokojné s tým, ako to bolo pripravené. Musím pochváliť celé vedenie magistrátu a primátora, že sa pustil do tejto témy. Naozaj téma parkovania je tu 20 rokov. Každý o nej len rozprával, ale nikto nebol schopný  ju dotiahnuť do zdarného konca. Som veľmi rád, že primátor načúval aj pripomienkam z mestských častí a aj poslancom. Dôkazom toho bolo, že návrh VZN sa viackrát menil, dopĺňal. Všetky miestne zastupiteľstvá to pred mestským zastupiteľstvom schválili a odporučili. Primátor chodil a osobne vysvetľoval. Verím, že parkovacia politika uzrie svetlo sveta.

Čo bude teraz? Skúste to vysvetliť ľuďom, čo ich čaká...

Teraz máme dva a pol roka na prípravu, aby mohla v roku 2021 alebo 2022 vstúpiť do platnosti. Musíme vybudovať parkovacie miesta, upraviť harmonogram MHD, aby sa ľudia mali ako dostať z bodu A do bodu B, vybudovať odstavné plochy, parkoviská a parkovacie domy.

Má napríklad Vrakuňa na to peniaze v rozpočte?

Zatiaľ nie. Ale dali sme primátorovi za úlohu, že má na to pripraviť všetky podklady a podmienky do 30.6.2020, resp. 31.12.2020. Sú rôzne možnosti, ako PPP projekty alebo je množstvo investorov, ktorí chcú stavať parkovacie domy za svoje peniaze a potom ich predávať. Som rád, že to prešlo. Teraz len vysúkať rukávy a začať pracovať, aby to mohlo fungovať.

Starosta Ružinova Martin Chren poukázal na to, že množstvo ciest, kde sa majú vyčleniť parkovacie miesta, mestským častiam nepatria a cesty nemajú pána.  Týka sa tento problém aj Vrakune?

Určite áno. Tento problém sa týka celej Bratislavy. Sú to problémy z 90.tych rokov. Vlastnícke práva v reštitúciách prešli na vlastníkov a vedenie Magistrátu nebolo v minulosti schopné reagovať na túto situáciu. Nevysporiadali to okamžite. A dnes máme s tým veľký problém. Majitelia týchto pozemkov sa teraz dožadujú svojich práv. Je to výzva pre Magistrát, aby konečne začal riešiť tento problém.

Kedy začnú ľudia platiť za autá?

Začnú platiť od uvedenia parkovacej politiky do praxe, teda najskôr od 1. 1. 2021. Respektíve, odkedy budú jednotlivé mestské časti k parkovacej politike pristupovať.

Blokujú Vallovi poslanci Staré Mesto, lebo im starostka nedala „flek“ vicestarostu?!

V Starom Meste bolo tento týždeň na zastupiteľstve poriadne rušno. Poslanci Teamu Vallo znefunkčnili na istý čas miestny parlament a nemohlo sa pokračovať ďalej. Argumentujú, že nemajú pripravené kvalitné VZN. Rozčarovaná z ich postoja je samotná starostka Zuzana Aufrichtová, ktorá nerozumie ich postoju a naznačuje, že ich nekonštruktívny postoj trvá už dlhšiu dobu. Preto sme oslovili starostku Zuzanu Aufrichtovú a aj poslankyňu Teamu Vallo Danu Kleinert.

Už minulé volebné obdobie ste hovorili, že by ste chceli mať svoju mestskú políciu. Lebo mestskí policajti nie sú vo vašej mestskej časti, keď ju potrebujete.  Posunula sa táto téma dopredu odkedy je nové vedenie magistrátu a mestskej polície?

Zatiaľ sa táto téma dopredu neposunula. Máme nové vedenie mestskej polície, boli vyčlenené peniaze na prijímanie nových mestských policajtov. Uvidíme, čo nové vedenie mestskej polície s novými kapacitami dosiahne. Zatiaľ čakám. Máme viacero problematických lokalít, ale keď budú pravidelne kontrolované mestskou políciou a bude dodržiavaný verejný poriadok, nemám problém s tým, aby mestská polícia naďalej zostala pod gesciou primátora a magistrátu.  Išlo naozaj o to, že v minulosti bol problém. Mestská polícia, ktorá sídli v Ružinove a má na starosti Ružinov, Podunajské Biskupice a Vrakuňu prišla raz za deň na jednu hodinu. A naozaj problémov vo Vrakuni je veľa. Či už je to Pentagon, okolie zdravotného strediska, nášho lesoparku, promenády alebo pešej zóny. Každá lokalita má svoje problémy. Či už bicyklisti mimo cyklistických tratí, alebo psíčkari bez vôdzky alebo v Pentagone máme dokonca viac problémov.  A to stále pretrváva. Nechávam šéfovi mestskej polície rok, aby to zhodnotil a vyriešil. A až potom budem bojovať za to, aby mestská polícia sa rozdelila. Keď to nebude legislatívne možné, nech sa aspoň ružinovská polícia  rozdelí na Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice. Alebo ak by to bolo legislatívne možné, nech sa rozdelí a budeme mať svoju políciu. Som ochotný na to vyčleniť aj peniaze z nášho rozpočtu. Verím, že s novým vedením nájdeme riešenie, aby to nebolo dobré len pre Vrakunčanov, ale všetkých Bratislavčanov.

Pred pár dňami ste sa sťažovali na magistrát a chýbajúcu komunikáciu. Prečo?

Tvrdím, že s primátorom sa mi veľmi dobre spolupracuje. Komunikáciu s magistrátom neberiem, ako s primátorom, ale s rádovými zamestnancami magistrátu, kde komunikácia občas viazla, ale nechcel som s každou blbosťou otravovať primátora. Rozumiem, že mali problémy s parkovacou politikou a s mestskými podnikmi, nemohli riešiť všetky bežné denné problémy. Stretli sme sa s primátorom a vysvetlili si komunikáciu, ako to bude do budúcnosti prebiehať, aby k zbytočným problémom neprichádzalo. Pevne verím, že to tak bude.

(lb)

Páčil sa vám článok?