Bratislavčania budú mať kartu na všetko

30.11.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava chce zaviesť novinku, ktorá uľahčí každodenný život obyvateľom našej metropoly - univerzálnu kartu Bratislavčana.

Bude podobná kreditnej karte, vystavená bude na meno a poslúži nielen ako elektronický cestovný doklad, permanentka na čerpanie rôznych služieb, ale aj ako platobný nástroj na úhradu služieb, ktoré mesto poskytuje.

Bratislavský magistrát má záujem o vydanie elektronickej karty, ktorú môžu občania výhodnejšie využívať nielen pri platení mestskej hromadnej dopravy, parkovného či pri nákupe vstupeniek. „Synonymami dnešného sveta sa stali rýchlosť, dostupnosť a multifunkčnosť. Mnohí Bratislavčania uvítajú kartu, ktorá ich bude oprávňovať nielen na špeciálne zľavy, ale ktorej portfólio sa bude neustále rozširovať. Každý si prostredníctvom nej bude môcť zaplatiť tie služby, ktoré potrebuje,“ hovorí primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Karta Bratislavčana bude omnoho viac než len električenkou. Bude sa využívať na úhradu ďalších služieb, ktoré mesto poskytuje, ako napríklad parkovné, platbu za vodné a stočné, úhradu miestnych daní a pod. S kartou si Bratislavčania budú môcť kupovať vstupenky na kultúrne akcie so zľavou, či komunikovať s úradmi po internete.

Podporu projektu zavádzania univerzálnej karty Bratislavčana vyslovil počas minulotýždňovej návštevy Bratislavy aj primátor Prahy Pavel Bém, kde uviedli kartu Pražana do života pred niekoľkými týždňami. „Veľmi radi budeme s Bratislavou spolupracovať pri dodávaní know-how na systém, ktorý výrazne zjednodušuje využívanie služieb mesta jeho občanmi,“ uviedol v Bratislave pražský primátor.

Napríklad v Plzni už majú s takouto kartou dvojročný náskok. V súčasnosti maju aktívnych zhruba 150-tisíc plzenských kariet. Využívajú ich ľudia hlavne v doprave, ale fungujú aj v ďalších službách, napríklad v reštauráciách. Užívatelia nimi môžu platiť aj za vstup do zoologickej záhrady alebo do mestského bazéna.

Páčil sa vám článok?