Polozapustené kontajnery majú veľa výhod: Najdôležitejšia je čistota a hygiena

8.6.2019
Voľne stojace kontajnery na Vígľašskej ulici.

Zdroj: Archív

Páčil sa vám článok?

„Sú polopodzemné kontajnery ekonomicky výhodnejšie?“ pýta sa nás čitateľ a pokračuje: „Pôvodne som si myslel, že áno, pretože, keď nahradíte viac nádob jednou, môžete ušetriť na odvoze. Nedávno ma však známy presviedčal o opaku. Tak, ako to je?“

Poplatok za zber odpadu je daný VZN a odvíja sa od objemu. Jeden polozapustený kontajner je ekvivalentom piatich klasických kontajnerov. Dáte doň 5 kubíkov odpadu. Za jeden kubík platíte OLO niečo vyše 16 eur. A je úplne jedno či smetiarske auto urobí kvôli týmto piatim kubíkom jeden alebo päť výjazdov. Stále je to rovnaká suma.

Petržalské domy však napriek tomu zvažujú ich výstavbu. Vedia, že neušetria, že je to investícia bez návratnosti, ale chcú väčšiu čistotu a hygienu. A tá im stojí aj za investované tisíce. Zmenu kontajnerov však spomaľuje byrokracia.
Ak sa rozhodnete pre polozapustené kontajnery, musíte sa vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti a pripraviť sa na zdĺhavejší proces. Rozhodujúcim faktorom pri realizácii tohto projektu je najmä vlastníctvo pozemkov. Tie patria väčšinou hlavnému mestu Bratislava a kým magistrát nevydá súhlas a poslanci to neodhlasujú, projekt má červenú. „ V ideálnom prípade to trvá 6-7 mesiacov,“ povedal nám Ján Hricko zo spoločnosti Redox-Enex, ktorá dodáva polozapustené kontajnery.

Rozhodnutie v nedohľadne
S ťažkosťami pri obmene kontajnerov zápasia momentálne obyvatelia petržalských ulíc Vígľašská a Beňadická. „Problémom je, že kontajnery stoja na neurčenom mieste tj.parkovisku, ktorého vlastník je magistrát, kontajnerové stojiská si platia bytové domy, a za odvod odpadu a dočisťovanie miesta zodpovedá OLO. Som zvedavý, ako sa dohodnú vlastnícke práva v príprave vypracovania a podania projektu na uzatvorenie stojiska, alebo na zapustenie kontajnerov do zeme, aby sa ušetrilo miesto,“ napísal nám do redakcie Marek.

Čakanie na magistrát
S podnetom sme sa obrátili na magistrát, ktorý sa však vyjadril len k všeobecnému postupu, ktorý sa pri obmene kontajnerov vyžaduje. „Pokiaľ majú obyvatelia záujem o vybudovanie alebo o rekonštrukciu a renováciu (napr. aj uzatvorenie) kontajnerového stojiska na pozemku v majetku hlavného mesta je nutné, aby podali žiadosť na magistráte, ktorá musí obsahovať: žiadosť, kópiu katastrálnej mapy a dokumentáciu k situovaniu a vizuálu kontajnerového stanoviska. Po predložení kompletnej žiadosti a jej prerokovaní v rámci odborných útvarov magistrátu je návrh na nájom pozemku predložený na rokovanie mestského zastupiteľstva,“ napísal nám Peter Bubla.

Plus a mínusy polozapustených nádob
Polozapustené kontajnery sú na Slovensku stále v plienkach. Počet bytových domov, ktoré obmieňajú staré kontajnery za polozapustené sa však pomaly rozširujú. Aké sú teda výhody a nevýhody polozapustených nádob? Plusom je najmä vyššia čistota a hygiena, pokiaľ sa sústredíte na ekonomickú úsporu, vaše očakávania sa nenaplnia. Náklady na realizáciu sa pohybujú od 15 – 16 – tisíc eur bez DPH, náklady na zber odpadu je rovnaký ako pri starých zberných nádobách, keďže polozapustené nádoby zaberajú menej miesta, získať môžete parkovacie miesto, alebo sa môže znížiť interval zberu odpadu zberným vozidlom OLO.

Najideálnejšie sú polozapustené kontajnery pre domy, ktoré sa len stavajú, resp.idú stavať.
(mc)

Páčil sa vám článok?