Napísali ste nám 07/1998

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už neskáčem ako „srnka“ - a určitý čas mi trvá, kým prejdem „zebru“. Lenže v ten deň som si myslela, že skutočne mám asi zlý deň a radšej by som mala ísť rovno domov, aby ma niečo naozaj neprešlo.

Či už pre pánov vodičov neplatí vyhláška, že keď po „zebre“ (vyznačenom priechode pre chodcov) prechádza skupinka ľudí - treba dať prednosť im? Asi nie!

Prechádzala som Klemensovou ulicou, keď zrazu zaparkovaný neosvetlený BLK 97-.. (ďalej neuvádzam) si zmyslel prudko vycúvať. Udrel ma silno do ramena, len-len, že som sa udržala na nohách. Šofér ešte stihol otvoriť okienko a niečo pikantné na moju adresu zakričať. Aby to nebolo všetko, pri prechádzaní Krížnou (tiež na zebre) asi len tak z „plezíru“ vodič žltého taxíka nám zatrúbil za chrbtom tak silno, až mi zaľahlo v ušiach. Budem úprimná - v duchu som si povedala: „Zadok si vozíš v aute a sekundu nemôžeš počkať? To sa tak ponáhľaš dostať nás na cintorín?” Neviem, či som nezačala veriť na horoskop, ale viem, že som pelášila rovno domov. Viem len, že z tej bezohľadnosti šoférov mi bolo smutno.

H. Šuľanová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Ako dlhoročný pracovník bývalého ZARES poznám ešte pretrvávajúcu situáciu, ktorá je v odbyte narastených okrasných stromov a kríkov v bývalom záhradníckom stredisku „Trnávka“ pri letisku. Celá plocha cca 50 ha je „zalesnená“ vyškôlkovaným sadovníckym materiálom, ktorý sa pripravoval okrem drobného predaja aj na dlhodobo plánovanú náhradu výruby v Bratislave, kde za jeden vyrúbaný strom bola predpísaná náhrada vysadiť dva. Po roku 1989 už o tieto socialistické akcie nebol záujem a stromy zostali. Záujem obyvateľov je minimálny

Zo skúsenosti pri ozeleňovaní a údržbe zelene v Devínskej Novej Vsi viem, že by bolo možné tento materiál použiť ako náhrady za úhyn zelene na sídliskách, pri školách, materských školách, na ihriskách a podobne. Robíme tak, ale veľmi pomaly a sporadicky, pretože krík stojí 50 korún, strom 80 až 100 korún. Navrhujem preto, aby bolo dané na zváženie - radšej znížiť cenu na korunovú hodnotu, ako ponechať tieto stromy ďalej svojmu osudu. Na záver poznamenávam, že cez túto lokalitu ide napojenie autostrády a iste dôjde k výrubu stromov a kríkov v bývalej okrasnej škôlke, ktorej majiteľom je magistrát Bratislavy.

Dušan Bartovič, Devínska Nová Ves
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
O Schöner Nacim sa na stránkach týchto novín napísalo veľa. Iba toľko by som chcel na margo dodať, že táto známa osoba - kolorit nášho mesta, bol od detstva vážne chorý. Mal TBC a v starobe sa liečil v Lehniciach, v tamojšom liečebnom ústave v budove historického kaštieľa, ktorý patril rodine Benyovských. Keď som pracoval na sociografii tejto dediny, zistil som, že staručký pán v tomto ústave zomrel a pochovali ho v cintoríne tejto dediny.

Je to už tak dávno, že nie som si istý, či sa jeho hrob zachoval. Naposledy, keď som ho videl, bol osirelý a skláňala sa nad ním šípková ruža. Takto nám na neho zostala iba spomienka a na korze, pred cukrárňou, kde tak rád chodieval, jedna nevydarená socha z hliníka. Vôbec sa nepodobá Schoner Nazimu. My, ktorí sme ho videli, vieme, že bol štíhly, chudý a veľmi milý. Opak tejto sochy. Aj ako reklama tejto cukrárne je zlá.

Imrich Dušek, Ružinov
LIST ČITATEĽA
Páčil sa vám článok?