Bratislavčania budú „vhadzovať“ štyri lístky

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s presunom komunálnych volieb z 13. a 14. novembra na 18. a 19. decembra došlo aj k niektorým zmenám v harmonograme príprav volieb do orgánov miestnej samosprávy.

Kandidátne listiny mali byť podané najneskôr 13. novembra, prvé zasadnutie mestskej a miestnych volebných komisií malo byť najneskôr 18. novembra. Kandidáti na poslancov, starostov a primátora budú zaregistrovaní najneskôr 20. novembra, teda 28 dní pred voľbami.

Najneskôr 24. novembra (20 dní pred voľbami) musia byť zverejnené zoznamy zaregistrovaných kandidátov, najneskôr 28. novembra musí mesto a mestské časti informovať voličov o zápise do zoznamu voličov a o čase a mieste konania volieb. Volebná kampaň pre voľby do orgánov miestnej samosprávy sa oficiálne začne 15 dní pred voľbami, teda 3. decembra. Kampaň sa skončí 48 hodín pred voľbami, teda 16. decembra.

Podľa novely zákona o komunálnych voľbách sa opätovne zavádza viacmandátový volebný obvod. Tím sa zamedzilo riziku, že by sa volič rozhodoval o kandidátoch na poslancov mestského a miestnych zastupiteľstiev, ktorých nebude poznať. Rovnako sa upustilo od možnosti hlasovania prostredníctvom voľby politických strán alebo koalícií, čím sa predišlo vzniku jednofarebných zastupiteľstiev. Zrušený bol tiež etnický volebný princíp, ktorý bol podľa rozhodnutia Ústavného súdu v rozpore s ústavou.

AKO VOLIŤ

Podľa zákona o komunálnych voľbách je spôsob voľby nových predstaviteľov samosprávy nasledovný:

Po prevzatí obálky a hlasovacieho lístka volič vstúpi do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. V tomto priestore volič vloží do obálky jeden hlasovací lístok pre voľby poslancov do MESTSKÉHO zastupiteľstva, jeden lístok pre voľby PRIMÁTORA mesta, jeden lístok pre voľby poslancov do MIESTNEHO zastupiteľstva mestskej časti a jeden lístok pre voľby STAROSTU mestskej časti. Na hlasovacom lístku pre voľby do mestského, resp. miestneho zastupiteľstva zakrúžkovaním poradových čísiel volič označí kandidátov, za ktorých hlasuje. Najviac však môže zakrúžkovať taký počet kandidátov, aký má byť v príslušnom volebnom obvode zvolený. Na hlasovacom lístku pre voľbu primátora, resp. starostu označí zakrúžkovaním poradového čísla kandidáta, za ktorého hlasuje.

VÝSLEDKY VOLIEB

Za poslancov sú zvolení tí kandidáti, ktorí získali v príslušnom volebnom obvode najväčší počet hlasov. Ak vo volebnom obvode získajú dvaja alebo viacerí kandidáti tej istej politickej strany rovnaký počet platných hlasov, je zvolený kandidát v poradí uvedenom na kandidátnej listine príslušnej strany. Ak vo volebnom obvode získajú dvaja alebo viacerí kandidáti rôznych politických strán alebo nezávislí rovnaký počet platných hlasov, miestna volebná komisia z nich určí poslanca žrebom.

Za primátora, resp. starostu je zvolený kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa vykonajú nové voľby.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie