FOTO: V Petržalke vytvorili prekrásnu predzáhradku, ktorá zblížila susedov

12.5.2019
0
Predzáhradka na Vavilovovej

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Pohľad na predzáhradky, ktorých v Petržalke pribúda, blaží dušu. Nie je to však ich jediné pozitívum. Svoje o tom vedia dvaja susedia, ktorí už piaty rok zveľaďujú zelenú oázu pred Vavilovovou 26. Mená si zverejniť neželajú, ich prosbu rešpektujeme.    

V roku 2014 tu bola len trávnatá plocha, cez ktorú viedla vyšliapaná cestička. Dnes už popínavý divý vinič, vistéria, brečtan a japonský zemolez prekrývajú betónové stĺpy terasy, prechádzate upraveným chodníkom a vaše oči tešia fialové kosatce, ľaliovky, ibišteky, levanduľa či skalničky.... Hmyz má v záhrade už štyri roky svoj „hotel“. Nádherné to tu už bolo na jar, ešte krajšie to bude v lete. A vďaka množstvu letničiek a trvaliek.

Odkedy jazdí neďaleko električka, prechádza tadiaľto oveľa viac ľudí. Väčšina sa zastaví, pokochá, mnohí sa rozhovoria. Susedia, ktorí okolo seba len prechádzali, sa odrazu rozprávajú. „Niekto chce poradiť, podeliť sa o skúsenosti z vlastnej záhrady, niekto si vypýta kvet, iný sa ponúkne, že nejaký prinesie,“ prezradia nám tvorcovia záhrady, ktorá dala dokopy aj ich.

„Spoločne sme sa nasťahovali v roku 1986, ale do roku 2014 sme sa len zdravili,“ spomínajú obaja. Ich priateľstvo začalo vysadením prvých kvetov. 

Dnes dokážu obaja stráviť starostlivosťou o záhradku celé hodiny. „Snažíme sa sadiť najmä kvety, čo vydržia horúčavy. Skúšame, učíme sa,“ dodávajú skromne nadšenci, ktorí do krajšieho verejného priestoru investujú vlastný čas aj financie.

Záhradka však zmenila život aj ďalším ľuďom, ktorí tu bývali či bývajú desiatky rokov. Sedávala tu na lavičke 85-ročná pani a pozorovala, ako sa vrabce kúpu v napájadle, šikovný 85-ročný pán zas vyrobil do záhradky vrtuľku, ktorá, keď fúka vietor, hýbe vyrezávanými figúrkami, tiež kŕmidlá pre vtáky a kostolík. Cestou do knižnice sa tu vždy zastavia deti s učiteľkami...

FOTOGALÉRIA:

​Zlomový bol minulý rok. Miestny úrad zareagoval na návrh tvorcov záhradky a vybudoval z vyšliapaného vydláždený chodník. „Bager rozbúral záhradu, ale dali sme to do poriadku, spravili vyvýšenú skalku, už to vyzeralo fajn a v septembri došlo k havárii potrubia a záhradu nám rozbúrali znova,“ spomínajú na dôvod, prečo dnes na ploche chýba tráva. Ani to ich neodradilo. Aj vďaka tomu, že ich aktivita bola okolím prijatá pozitívne. Nedávno dokonca úrad pridal aj zákazovú tabuľku pre psov.

Samozrejme, prídu aj krízy. Ako napríklad pred Veľkou nocou, keď niekto povytŕhal tulipány aj hyacinty. Optimistickejší pohľad je, že sa možno niekto vďaka kvetom oženil alebo udobril. Hoci vo váze mu zvädli po pár dňoch a tu by ešte chvíľu robili radosť... Pani, ktorá záhrade venuje hodiny svojho času, to však nedalo a vyrobila tabuľky s nápisom „Ukradnuté“ a vsadila ich do záhonov. A ďalší ľudia sa zastavovali a reagovali ´Ukradli? Ja vám donesiem nové´. „Väčšina kvetín je darovaných. Skalničky, sukulenty, chryzantémy, kosatec, kríky, ibišteky, jedlička. Jedna pani priniesla dvakrát plné auto kvetov zo záhrady, ďalší pán z balkóna koniferky. ´Radi tadiaľto chodíme, chceme prispieť´, vysvetľovali svoje motivácie... Spočiatku, keď sme nakúpili kvety, niekto nám ich vzal. Dnes sa to však obrátilo. Viac je ľudí, ktorí nám ich nosia,“ hovoria o pozitívach.

​A tak má záhrada na Vavilovovej tento rok viac kvetov aj materiálu. Tvorcovia záhrady vedia dať nový život aj veciam, ktoré už niekto považuje za nepotrebné. Napríklad záhradné kreslo, cez ktoré prerastajú kvety, vytvorilo zaujímavé zátišie. Rovnako ako skalky zo starých črepníkov.

Záhradu stále dotvárajú. Nedávno rozsadili jasmínové kríky okolo vedľajšej zelenej plochy. Chceli by tu oddychovú zónu oddelenú od hlučnej cesty. Zrecyklovaná lavička už tu stojí, raz si tu možno niekto rozprestrie aj piknikovú deku.

Ak potrebujete zeminu či celý projekt

Petržalka má na úpravu predzáhradiek vyčlenených z rozpočtu každoročne 15-tisíc eur. Za ne sa podarí zrevitalizovať zhruba 10 až 12 predzáhradiek – teda pásov zelene, ktoré priliehajú k bytovému domu.

Žiadostí je však veľa, miestny úrad ich realizuje podľa poradovníka. Aktuálne sa riešia ešte tie z minulého roka. Rekonštrukcia prebieha dvoma spôsobmi. Buď mestská časť zabezpečí spracovanie návrhu úpravy a kompletnú realizáciu prostredníctvom dodávateľskej firmy alebo  dodá len rastlinný materiál, zeminu, alebo kôru a následne si občania upravia predzáhradku vlastnými silami. Druhý spôsob je podľa Evy Čevelovej z referátu zelene Oddelenia životného prostredia miestneho úradu rýchlejšie realizovateľný, teda v rovnakom roku ako podáte žiadosť. „V oboch prípadoch však obyvatelia zabezpečia následnú starostlivosť o novovysadenú zeleň sami,“ hovorí Eva Čevelová.

Predzáhradka na Furdekovej:

Zdroj: in

​Súčasťou žiadosti o premenu predzáhradky (je zverejnená na web stránke Mestskej časti Bratislava-Petržalka v oblasti životné prostredie) preto musí byť aj zápisnica zo schôdze vlastníkov bytov, v ktorej väčšina obyvateľov vyjadrí súhlas s úpravou a s následnou údržbou a polievaním plochy obyvateľmi. Žiadosť podáva správca bytového domu, alebo zástupca vlastníkov, s ktorým potom miestny úrad komunikuje.

Predzáhradka na Furdekovej:

Zdroj: in

​Niektorí obyvatelia si predzáhradky realizujú svojpomocne za vlastné financie. Miestny úrad tieto aktivity toleruje, ale obyvatelia musia  požiadať vopred o súhlas vlastníka alebo správcu pozemku s úpravou, aby sa predišlo výsadbe nevhodných drevín, najmä veľkých stromov v blízkosti domov a na inžinierskych sieťach. Správcom väčšiny plôch predzáhradiek v Petržalke je Mestská časť Bratislava – Petržalka.

Nepekne vytŕčajúca závlaha. Dôvod?

Na revitalizáciu parku na Námestí hraničiarov sa pred štyrmi rokmi podarilo Petržalke podarilo získať z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórska a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky 172-tisíc eur, pričom celkové náklady na rekonštrukciu námestia boli  vo výške 220-tisíc eur.

Bol to projekt „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy – pilotná aplikácia opatrení v oblasti zdržiavania zrážok v urbanizovanom prostredí“. Mestská časť bola jedným z partnerov projektu. Hlavným lead partnerom projektu bolo hlavné mesto. Enviromentálny prístup mestskej časti pri riešení koncepcie parku zabezpečuje, že dažďová voda sa  neodvádza do kanalizácie, ale vráti sa späť do pôdy  vhodným spádovaním chodníkov a spevnených plôch.    

Park dnes za rozkvitnutými predzáhradkami, ktoré majú dennú starostlivosť svojich obyvateľov, značne zaostáva. Starostlivosť o park je zabezpečovaná prostredníctvom Miestneho podniku verejnoprospešných služieb, ktorý vykonáva údržbu trávnikov, ako je kosenie a hrabanie, čistotu a odburiňovanie kríkových a trvalkových skupín. Zálievka je zabezpečená prostredníctvom automatického závlahového systému, napojeného na studňu. Mestská časť plánuje postupne dosadby trvaliek a okrasných tráv. Problémom v parku je údržba hadíc kvapkovej závlahy, ktoré majú byť zakryté štrkom alebo kôrou. Nakoľko deti nerešpektujú zákaz chodenia po záhonoch, hadice sú neustále odkryté, štrk sa zosypáva z vyvýšených múrikov dole na spevnené plochy a vytvára dojem neporiadku. Na deti by mali dohliadnuť rodičia, ako aj panie učiteľky, ktoré sem chodia s deťmi počas družiny. Inak park krajší ani nebude.

(in)

Páčil sa vám článok?