Komunálne voľby budú 18.-19. decembra

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Voľby do orgánov miestnej samosprávy budú 18. a 19. decembra. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady, ktorí neakceptovali návrh vlády, aby komunálne voľby boli v jeden deň - 19. no­vem­bra.

Bratislav­čania budú voliť pri­mátora a poslancov mestského zastu­piteľstva, starostu a poslancov miestneho zastupiteľstva svojej mest­skej časti.

Mestské zastupiteľstvo mesta Bratislava bude mať 80 poslancov a voliči ich budú voliť v 18 volebných obvodoch - 16 z nich je totožných s mestskými časťami, Petržalka bola rozdelená na dva volebné obvody. Mestské časti budú v mestskom zastupiteľstve zastúpené podľa počtu obyvateľov, pričom na jeden poslanecký mandát je potrebných 5642 obyvateľov.

Výnimku tvorí šesť mestských častí, ktoré nemajú potrebný počet obyvateľov, no podľa zákona musia mať v mestskom parlamente minimálne jedného poslanca. Ide o Vajnory, Lamač, Devín, Záhorskú Bystricu, Jarovce, Rusovce a Čunovo.

Najviac poslancov budú mať v zastupiteľstve Ružinov (12), Petržalka I (11), Petržalka II (10), Staré Mesto (8), Nové Mesto (7), Dúbravka (7). Karlova Ves bude v mestskom parlamente zastúpená piatimi, Rača štyrmi a Vrakuňa, Devínska Nová Ves a Podunajské Biskupice po troch poslancoch.

(brn)

Páčil sa vám článok?