Bratislavčania dostanú až štyri hlasovacie lístky

29.11.2006
Páčil sa vám článok?

Voľby primátora mesta a starostov mestských častí, poslancov mestského zastupiteľstva a miestnych zastupiteľstiev sú tu. Voľby sú jednodňové a voliť sa bude v sobotu 2. decembra od 7.00 do 20.00 h.

Bratislavčanov v sobotu čakajú v podstate štyri rôzne voľby. Budú totiž voliť mestskú samosprávu - teda primátora mesta a poslancov mestského zastupiteľstva Bratislavy, ale aj samosprávu mestských častí - starostu a poslancov miestneho zastupiteľstva príslušnej mestskej časti.

Každý bratislavský volič dostane vo volebnej miestnosti štyri hlasovacie lístky. Budú na nich mená kandidátov na primátora, poslancov mestského zastupiteľstva, starostu a poslancov miestneho zastupiteľstva príslušnej mestskej časti. V prípade voľby primátora a starostu musí volič zakrúžkovať len jedno meno, v prípade volieb poslancov najviac toľko mien, koľko mandátov pripadá na konkrétny volebný obvod.

Volebný systém komunálnych volieb je väčšinový, čo znamená, že zvíťazí ten kandidát, ktorý získa najviac hlasov. Kým v parlamentných voľbách sa voliči rozhodujú podľa politických strán, v komunálnych voľbách zohrávajú rozhodujúcu úlohu samotní kandidáti.

Prvé neoficiálne výsledky volieb by mali byť známe v nedeľu 3. decembra ráno. Okamžite ich zverejníme na našej stránke www.bratislavskenoviny.sk, mená nového primátora, starostov, poslancov mestského zastupiteľstva a miestnych zastupiteľstiev jednotlivých mestských častí potom prinesieme aj v nasledujúcom tlačenom vydaní Bratislavských novín.

Páčil sa vám článok?