Parkovacia politika: Petržalčania by mali parkovať prvý rok, dva bezplatne

2.2.2019
Názor: parkovacia anarchia v meste - parkovanie1
Páčil sa vám článok?

Petržalčania by mali najbližšiu dobu parkovať zadarmo. Starosta Ján Hrčka prezradil na svojom facebookovom profile plán zavedenia parkovacej politiky v našej mestskej časti.

Zdôraznil, že žiadna finálna verzia pravidiel zatiaľ nie je. Preto dnes nevie povedať, či budú karty na byt, na auto, aké budú pravidlá pre druhé a ďalšie autá v domácnosti, ani ako to bude s návštevami.

„Aktuálny plán je nasledovný: 1. Spočítanie áut stojacich na vonkajších (verejných) plochách v čase, keď neexistuje žiadna parkovacia politika. 2. Vypracovanie dopravných projektov, na základe ktorých bude možné vyznačiť vodorovné a zvislé dopravné značenie (to je podmienka zo zákona). 3. Odsúhlasenie projektov na dopravnom inšpektoráte a na dopravnej komisii (tiež podmienka zo zákona). 4. Vyznačenie čiar a osadenie dopravných značiek. 5. Zavedenie prvej fázy, ktorej úlohou bude uprednostniť pri parkovaní v nočných hodinách obyvateľov s trvalým pobytom a získať podrobnejšie údaje pre ďalšie rozhodovanie. 6. Opätovné spočítanie áut na vonkajších (verejných) plochách a porovnanie so stavom pred zavedením pravidiel. 7. Vyhodnotenie zmien a postupná úprava pravidiel podľa získaných dát,“ napísal na sociálnej sieti.
Odhadol tiež, že kým sa mestská časť dostane do bodu 7, prejde 18 až 24 mesiacov.

​„Počas tejto doby bude pre obyvateľov s trvalým pobytom v Petržalke všetko bezplatné (zadarmo),“ sľúbil. „Čo bude potom, bude záležať od veľa vecí. Bude záležať od toho, či v danom čase bude funkčná celomestská parkovacia politika, aké bude mať konečné pravidlá, ako sa zmení legislatíva, ako aj od údajov, ktoré sa počas tohto obdobia získajú.“

Petržalka chce rezidenčné parkovanie realizovať vo vlastnej réžii.

(pn)

Páčil sa vám článok?