Nechcete sa začať otužovať? Na Draždiaku spojíte otužovanie s cvičením jogy

Cvičenie jogy na Draždiaku

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Od januára, každý štvrtok o pol ôsmej ráno, sa pri Draždiaku stretáva skupina ľudí. Rozložia si podložky na cvičenie, trištvrte hodinu cvičia jogu, potom sa prezlečú do plaviek a šup na päť minút do jazera.

Čo má spoločné joga a otužovanie? Ako dokáže táto kombinácia zmeniť človeku život? Môžete sa pridať aj vy? Pýtali sme sa učiteľa jogy a psychológa Mateja Štepitu, ktorý sa joge venuje 17 rokov.

„Jedno leto sme sa s mojím svokrom doberali, či sa oplatí kúpať v studenej vode. ´Čo za blázna by tam liezol, keď nemusí?´ reagoval vtedy on a ja som si povedal, že to dáme,“ spomína Matej Štepita na situáciu, ktorá ho pred piatimi rokmi motivovala k otvoreniu kurzu Joga a otužovanie pri petržalskom Draždiaku.

Zdroj: Matúš Husár

​Matej v tom čase už organizoval obľúbené cvičenia jogy v Sade Janka Kráľa, mal žiakov, s ktorými cvičil aj v teple interiéru. Ako ich presvedčil, aby ho vymenili za chladný exteriér? Stačilo povedať: Vidíme sa na Draždiaku? „Áno, a oni boli takí oddaní, že ma nasledovali,“ doplní ma so smiechom Matej. „Takto to, samozrejme, nebolo. Nezobral som skupinu a nevytiahol som ju von,“ dodá už vážne. „V lete robíme cvičenia v parkoch. Majú dobrú odozvu a keď sezóna končí, cítia nostalgiu. Tak im vždy hovorím, že môžu pokračovať vonku aj v zime. Niektorých to nadchlo. Ďalší majú radi prírodné prostredie. Iných zaujala práve nová kombinácia. Prvé roky sme sa len rozbiehali. Postupne nás pribúda, ale stále nás je skôr menej, hoci otužovanie je dnes trendom.“

Zdroj: Matúš Husár

​Sezónu odštartovali v septembri minulého roka. Z 15-20 ľudí sa skupina zredukovala na 8 až 10 v decembri. Zatiaľ trvá ich kúpanie pár minút, s ďalšou sezónou sa pobyt vo vode bude mierne predlžovať. Nečudo, voda v Draždiaku má aktuálne zhruba 3-4 stupne. „V septembri nie je problém ísť rovno do vody. Akoby sa človek len neprestal kúpať. A to aj keby nikdy neotužoval,“ hovorí Matej Štepita. „Teraz to chce väčšiu chuť sa prekonať a chce to zdravého človeka. Preto odporúčam začať na jeseň alebo na jar, od marca, apríla to bude znovu prijateľnejšie. Avšak trénovať môžete už teraz - sprchovať sa studenou vodou, menej sa obliekať, doma menej kúriť. Skrátka privykať organizmus na chlad. Dá sa to.“

​Ráno o pol ôsmej prichádzajú k reštaurácii na Draždiaku na kurz najmä Petržalčania, hoci sem chodieval aj pán zo Záhoria, čo v Bratislave pracuje. Možno by ste predpokladali, že v bežné pracovné ráno tam budú okrem psičkárov jediní. Opak je pravdou., „Pred nami sa tu dokonca stretáva skupina veľmi veselých otužilcov, ktorí si ku kúpaniu púšťajú humorné pesničky. Keď prichádzame na pol ôsmu, časť ich skupiny už odchádza,“ hovorí s úsmevom Matej a dodáva, že pri jazere stretávajú aj ďalších - dvojice či jednotlivcov. Nie sú tam zďaleka jediní otužilci.

​Neznalá veci si predstavujem cvičiacich naobliekaných v bundách, Matej ma však vyvádza z omylu. „Pri mnohých jogových cvikoch sa dá celkom slušne zahriať. Takže aj keď niekto začne v bunde, po druhom treťom cviku ju už vyzlieka. Keď je bezvetrie a hoci aj mráz, človek to v mikine luxusne zvládne. Stretávame sa však za každého počasia, ale keď je slnko, je to krajší zážitok.“

Zaujímavé je, že na jogu do interiéru chodieva podstatne viac žien, ale tu je pomer vyrovnanejší. Od mladých dospelých až po dôchodcov. Učiteľ jogy dokonca tvrdí, že staršia generácia vyniká silnejšou vôľou. Boli zvyknutí viac vydržať.

Výhodou skupiny je vzájomná podpora. A platí to aj pri otužovaní. „Keď už vošli traja, idem aj ja,“ poviete si, pretože situácie sa prekonávajú ľahšie, keď s niekým zdieľate nepohodu. Následná radosť, že ste ju prekonali, je v skupine umocnená tiež.

Aj to je jeden zo spoločných aspektov jogy a otužovania. Nie jediný. „Pri oboch sa človek prekonáva, posúva svoje hranice. Pri oboch hrá dôležitú úlohu dýchanie a ako s ním človek pracuje. Oboje je o disciplíne a miernom sebazaprení, ktoré však vo výsledku človeku prinášajú radosť. A nielen to. Tým, že sa konfrontujete s nepohodou, učíte sa nespanikáriť, ustáť istý moment v pokoji, nepodľahnúť stresu, zistíte, že viete diskomfort prekonať. Podporí to vašu vieru v schopnosť zvládať aj náročnejšie situácie v živote,“ vysvetlí Matej Štepita. Joga totiž preňho nepredstavuje únik z reality, snaží sa skôr svojich žiakov trénovať a posilňovať ich schopnosť v realite fungovať.

Ako im to mení život? „Sú na seba v dobrom hrdí a zároveň vnímavejší voči okoliu. Neboja sa vystaviť výzvam. Vďaka otužovaniu sa im postupne zlepšuje imunita. Vďaka joge zas držanie tela a pohyblivosť chrbtice.“

Matej Štepita tvrdí, že ak niekoho láka pridať sa k nim, netreba mať veľký rešpekt. „Nie sme nijak výnimoční. Každý človek, ktorý nemá vážnejšie zdravotné problémy, je schopný zvládnuť to, čo my, len musí vyjsť zo svojho komfortu. Nie sme ani uzavretá skupina, v ktorej by bol začiatočník stratený. Som učiteľ a mojím cieľom je ľudí učiť. Nečakám, že už prídu hotoví,“ dodáva.

(in)

Páčil sa vám článok?