Za Bratislavu budú lobovať aj v zahraničí

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V januári začne oficiálne fungovať Úrad bratislavského samosprávneho kraja. O tom, čo to bude znamenať pre Bratislavčanov sme sa pozhovárali s jeho predsedom Ľubom ROMANOM.

- Pre Bratislavu to bude znamenať, že sa zbaví politiky a politikárčenia a viac sa v nej bude myslieť na ľudí. Budem sa snažiť všetko najlepšie, čo prichádza zo zahraničia umiestniť v tomto kraji. Bratislava má veľkú šancu naštartovať sa, pretože sa v nej vytvára vyše 30 percent hrubého domáceho produktu Slovenska, ale naspäť dostáva len 11. Ja som za pomoc druhým krajom, ale za to by som žiadal aspoň pochopenie. Ten takzvaný bratislavocentrizmus často slúži na krytie toho, aby sa odtiaľto ťahali peniaze a hádzali sa do čiernych dier na Slovensku. Mali by sme začať rozmýšľať aj o regionálnej spolupatričnosti, hrdosti na tejto kraj. V Bratislave žijú najvýznamnejšie osobnosti, sú tu štátne úrady, kultúrne ustanovizne, žijú tu aj ľudia, ktorí plačú za svojimi dedinami, ale zubami-nechtami sa držia Bratislavy. Máme tu tri špecifické okresy. Senecký, ktorý je oddychovým a poľnohospodárskym okresom, vinársky Pezinský a Záhorie, kde sa budujú priemyselné parky a ktoré má svoj špecifický humor. Keď to spolu dáme dohromady, myslím, že sa nám tu bude pekne žiť.

Ako chcete pre bratislavský región získať peniaze na realizáciu nových projektov?

- Všetci sa pýtajú, kde zohnať peniaze. Ja vravím, že najprv nám treba dať naše peniaze. A či sa nám ich podarí získať, to bude závisieť aj od sily predsedu a regionálneho parlamentu a prioritách, ktoré si postavíme. Všetci si musia uvedomiť, že Bratislava je hlavné mesto. Keď sem príde turista, podľa toho čo uvidí tu si vytvorí obraz o Slovensku. Pracujeme na tom, aby bratislavský región mal zastúpenie v zahraničí prostredníctvom vplyvných ľudí, ktorí budú zaňho lobovať. To nám umožní priniesť k nám zo zahraničia zaujímavé projekty spolu s kapitálom. Práve vzniká konkrétna myšlienka vybudovania priemyselného parku s výskumnými ústavmi pre medicínu, automobilový priemysel a životné prostredie.

Budete mať na to kompetencie?

- Na to je regionálny parlament, ktorý bude vyvíjať tlak na vládu a zároveň spolupracovať so starostami a primátormi. My si teraz vytvárame akési územie, za ktoré budeme lobovať. A každý župan by mal spolu s regionálnym parlamentom vypracovať plán rozvoja regiónu, ktorý bude postupne realizovať.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?