Magistrát chce v PKO kongresové centrum

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami sa začalo s likvidáciou prázdnych kovových pavilónov v areáli PKO. Na dôvod sme sa opýtali riaditeľa bratislavského magistrátu Ladislava HOFFMANA.

- Likvidácia nefunkčných kovových výstavných pavilónov je súčasťou úpravy celého areálu. Zároveň s ňou sa uskutočňujú drobné rekonštrukčné práce v interiéri - úprava vstupu do budovy, schodiska, sociálnych zariadení, ale i vyhliadkových terás a chodníkov. Práce sa v týchto dňoch zintenzívnili aj preto, že v priestoroch PKO sa v druhej polovici októbra uskutoční významné podujatie - konferencia európskych obchodných komôr.

Čo a kedy vyrastie na ich mieste?

- Plochy po halách, ktoré stoja na asfaltovom koberci, sa zatiaľ upravia, prípadne na niektoré časti sa dodá zeleň. Otázka čo a kedy vyrastie na mieste súčasných pavilónov záleží od rozhodnutia mesta resp. mestského zastupiteľstva o celkovom riešení tohto areálu. V súčasnosti sa posudzuje viacero návrhov. V prvom rade nám záleží na tom, aby sa v PKO zachovali doterajšie funkcie, t. j. voľnočasové aktivity pre deti, mládež i seniorov, odborné krúžky atď. Uvedomujeme si však, že PKO je zariadenie, ktoré poskytuje ideálny priestor pre kongresové aktivity. A to je potenciál, ktorý by sme radi využili. Na úpravu areálu i vnútorných priestorov aj na tieto účely je však potrebná investícia vo výške 100 - 140 miliónov korún. Mesto nemôže v súčasnosti tak veľkú finančnú čiastku uvoľniť. Intenzívne sa zaoberáme i ponukou mestskej časti Staré Mesto. I ona však podľa našich informácií môže ročne uvoľniť financie vo výške asi 10 miliónov korún, čo nie je riešením. Hľadáme preto i možnosť vstupu investora, ktorý by mohol vložiť finančné prostriedky do rekonštrukcie a úpravy na kongresové centrum, samozrejme pri zabezpečení všetkých súčasných aktivít.

Má magistrát konkrétnu predstavu o budúcom využití celého areálu PKO?

- Mestské zastupiteľstvo schválilo pred asi tromi mesiacmi urbanistickú štúdiu, ktorá má slúžiť ako zadanie pre urbanistické súťaže na toto územie. Štúdia presne špecifikuje základné regulatívy aj čo sa týka využitia tohto územia v jednotlivých blokoch - kultúra, administratíva atď. Park kultúry a oddychu si musí zachovať svoju súčasnú náplň, aby bol naozaj miestom oddychu a kultúry pre všetkých Bratislavčanov i návštevníkov nášho mesta. Vyžaduje si však rekonštrukciu a zámer dobudovať ho ako kongresové centrum sa nám zdá zaujímavý a pre Bratislavu veľmi perspektívny.

Zhováral sa Milan Šeršík


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?