Šanca získať 370 miliónov z SKB existuje

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s krachom Slovenskej kreditnej banky (SKB) sa objavila informácia, podľa ktorej má mesto Bratislava v banke uložených asi 370 miliónov korún. Bratislavského primátora Jozefa MORAVČÍKA sme sa opýtali, či nám môže túto informáciu potvrdiť.

- Áno je to pravda.

Odkiaľ pochádzajú tieto peniaze a kedy boli do banky uložené?

- Peniaze boli do banky uložené v roku 1996, po tom čo mesto vydalo emisiu obligácií. Bola to rezerva, ktorá mala slúžiť na splatenie emisie. Pôvodná výška vkladu bola 400 miliónov korún na štyri roky so splatnosťou koncom tohto roku. Teda do toho času, keď sú splatné aj obligácie. Konzultovali sme celú záležitosť a dostali sme ubezpečenie, že do konca roka nemusíme mať obavy. Mesto však začalo presúvať tieto finančné prostriedky aj napriek sankciám za predčasný výber. Dohodli sme sa s bankou, že nám tieto peniaze bude postupne uvoľňovať. Prvých tridsať miliónov nám uvoľnili bez sankcie a o tie ďalšie sme požiadali už po tom, ako sa Slovenská kreditná banka dostala do problémov.

Rokovali ste už so zástupcami banky o ďalšom postupe, ako dostať späť aj zvyšné peniaze, ak je vôbec ešte šanca na ich získanie?

- Myslím si, že táto šanca tu určite je. Podľa našich informácií nie je situácia v banke taká, aby to pre mesto znamenalo stratu a to ani v prípade, že sa SKB dostane do konkurzu. Máme informácie, že aktíva i pasíva banky sú zhruba vyrovnané, takže peniaze by sme mali dostať späť. Otázka je, kedy to bude.

Neohrozí táto situácia termín splatenia obligácií?

- Nie, pretože pripravujeme vydanie novej emisie, ktorej prevažnú časť použijeme na splatenie starej emisie komunálnych obligácií. Robíme však rôzne opatrenia, aby sme väčšiu časť peňazí, ktorú má mesto v SKB získali ešte tento rok.

Nebolo možné predvídať situáciu v SKB a vybrať uložené prostriedky ešte pred tým, ako sa dostala do problémov?

- Možno by sa to dalo, ale vybrať naraz 400 miliónov korún, to by banku určite položilo.

Zhováral sa Milan Šeršík


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?