O 17 starostovských stoličiek sa uchádza 79 kandidátov

23.11.2006
Páčil sa vám článok?

Záujem o kreslo starostu niektorej zo 17 mestských častí je zhruba rovnaký ako pred štyrmi rokmi - vtedy bolo 77 kandidátov, teraz ich je 79. V jednotlivých mestských častiach sú však rozdiely výraznejšie. Najvýraznejšie sa záujem o starostovanie zvýšil v Petržalke - pred štyrmi rokmi tu kandidovali štyria, dnes desiati kandidáti. Naopak v Lamači bolo v roku 2002 sedem kandidátov, dnes tu kandidujú iba traja.

STARÉ MESTO

Spomedzi piatich kandidátov na starostu má najväčšie šance uspieť predsedníčka Fóra spotrebiteľov Marta Černá (Nezávislé fórum). Tá je všeobecne akceptovaná ako bývalá riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie či ako dlhoročná ochrankyňa práv spotrebiteľov. Jej hlavným konkurentom je architekt a zástupca starostu Andrej Petrek (SDKÚ-DS, OKS, DÚS, SZ, DSS). V jeho neprospech hovorí angažovanosť pri zmene nariadenia o pešej zóne, keď dal prednosť kaviarnikom pred občanmi.  Doterajší starosta Peter Čiernik (KDH, SMK, SZS) má minimálne šance, keďže jeho meno bolo za uplynulé štyri roky spájané s viacerými aférami. Po skúsenosti z predchádzajúcich volieb, keď Staromešťania dali dôveru vtedy neznámemu Čiernikovi, možno očakávať, že tentoraz sa priklonia skôr k Černej, ktorú poznajú najlepšie. O vysokej podpore staromestských voličov pre Martu Černú svedčí aj výsledok minuloročných volieb do samosprávy Bratislavského samosprávneho kraja, keď Černá získala najviac hlasov s veľkým náskokom práve pred Petrekom a Čiernikom.

PODUNAJSKÉ BISKUPICE

Súčasný starosta sa už neuchádza o znovuzvolenie a zrejme vie, prečo. Výsledok volieb je tu otvorený, pričom z ôsmich kandidátov zrejme zvedú rozhodujúci boj o voliča manažér František Dej (Smer-SD, ĽS-HZDS) a podnikateľ Ján Duranský (SDKÚ-DS, KDH). V neprospech Deja však hovorí, že v rokoch 1998-2002 bol námestníkom vtedajšieho primátora J. Moravčíka v čase, keď mesto Bratislava prišlo o 370 miliónov korún v skrachovanej SKB. Proti štyrom kandidátom politických strán tu kandidujú aj štyria nezávislí, preto bude zaujímavé sledovať, či voliči napokon nedajú prednosť kandidátovi bez politickej príslušnosti.

RUŽINOV

Tu má, zdá sa, stále silnú pozíciu starosta Pavol Kubovič (SDKÚ-DS, KDH). Z trojice vyzývateľov je zrejme jeho najvážnejším konkurentom dizajnér Slavomír Drozd (Smer-SD, SMK, ĽS-HZDS, SF). Klasický súboj pravice a ľavice zrejme ukáže, či Ružinov zostáva nesocialistický. Zvyšní dvaja kandidáti sú podľa všetkého iba do počtu.

VRAKUŇA

Už samotný fakt, že starostka Ľudmila Lacková (Smer-SD, SMK, ĽS-HZDS, SF) má iba jediného protikandidáta - policajta Ladislava Faturu (nezávislý), nasvedčuje, že najväčšie šance stať sa starostkou po štvrtýkrát má práve ona.

NOVÉ MESTO

Tu je podobná situácia ako vo Vrakuni.  Súčasný starosta mestskej časti Richard Frimmel (SDKÚ-DS, KDH, SZ, SF, Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS) má iba jediného vyzývateľa - manažéra a bývalú tvár z televíznej obrazovky Roberta Beňa (nezávislý). Za pozornosť stojí, že kým pred štyrmi rokmi Frimmel nestál o podporu politických strán a kandidoval ako nezávislý, tentoraz je kandidátom neuveriteľnej zmesi siedmich politických strán - vládnych aj opozičných. Zdá sa, že o jeho politickej vyhranenosti hovoriť nemožno, podarilo sa mu však eliminovať hrozbu, že by mu niektorá z relevantných politických strán postavila protikandidáta.

RAČA

Tu je až 9 kandidátov na starostu mestskej časti. Doterajší starosta Pavol Bielik formálne stratil podporu materského KDH a kandiduje ako nezávislý, tým, že tu račianske KDH nepostavilo vlastného kandidáta, však nepriamo podporilo práve Bielika. Straníckymi kandidátmi sú tu fakticky iba dvaja, vážnym konkurentom Bielikovi by mohol byť mestský poslanec Jozef Házy (Nezávislé fórum).

VAJNORY

Tu sa hlavný súboj starostky Anny Zemanovej (DÚS, DSS, OKS, SZS) a geodeta Jána  Mrvu (SDKÚ-DS) začal už dávno, obviňovaním z porušenia volebného zákona. Zemanovej výhodou je to, že sedí v starostovskom kresle.

KARLOVA VES

Aj tu má zrejme doterajší starosta Bystrík Hollý (SDKÚ-DS, KDH) silnú pozíciu, veď starostom je už tri volebné obdobia. Vládne strany tu teraz proti Hollému postavili ženu - prednostku obvodného úradu Ivetu Hanulíkovú (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS).

DEVÍNSKA NOVÁ VES

Tu je opäť jasným favoritom starosta Vladimír Mráz (Nezávislé fórum). Protikandidátmi sú mu traja podnikatelia, z nich najvážnejším konkurentom je Peter Rajkovič (KDH, OKS).

LAMAČ

Tu sa schyľuje k veľkému súboju novinárky a bývalej ministerky Oľgy Keltošovej (SDKÚ-DS, Smer-SD, SNS) so starostom Petrom Šramkom (KDH, DSS, OKS, SZS). V prospech Šramka hovorí jeho doterajšie pôsobenie v kresle starostu, Keltošová je však voličom tiež dobre známa a má podporu SDKÚ aj Smeru, čo môže byť na druhej strane kontraproduktívne.

ZÁHORSKÁ BYSTRICA

Kým pred štyrmi rokmi súčasný starosta Vladimír Kubovič stavil na pravo-ľavú volebnú koalíciu, tentoraz si obliekol vládne ľavicové tričko - podporujú ho Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, SZS. Jeho hlavným protikandidátom je pravicový kandidát - obchodný zástupca Tomáš Besedič (SDKÚ-DS, KDH, DSS, OKS).

ČUNOVO

Súčasná starostka tu má  jedinú protikandidátku, čo potvrdzuje jej silnú pozíciu a najväčšie šance na znovuzvolenie.

PETRŽALKA

Tu majú voliči najväčší výber, je tu až 10 kandidátov. Po neplatných májových voľbách tu možno opäť očakávať súboj trojice socialistu Milan Ftáčnik (Smer-DS), kontroverzného Petra Matúšku (nezávislý) a pravicového Ladislava Snopka (SDKÚ-DS, KDH).

JAROVCE

Tu sa doterajšia starostka neuchádza o znovuzvolenie a rozhodne sa zrejme medzi trojicou nezávislých kandidátov.

RUSOVCE

Veľký boj tu zvedú súčasný starosta Dušan Antoš (nezávislý), bývalá starostka Eva Papánková (nezávislá) a starostov oponent Gabriel Karácsony (ĽB). Výsledok volieb tu je však otvorený.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie