Favoritom na primátora zostáva A. Ďurkovský

23.11.2006
Páčil sa vám článok?

Prvá polovica volebnej kampane pred decembrovými komunálnymi voľbami naznačuje, že najväčšie šance na zvolenie za primátora Bratislavy má práve súčasný primátor Andrej Ďurkovský (SDKÚ-DS, KDH).

Spomedzi pätice kandidátov na primátorské kreslo nielenže predstavil najkvalitnejší volebný program, ale v priamej televíznej i rozhlasovej konfrontácii s hlavnou protikandidátkou ukázal, že problémom mesta rozumie lepšie ako politologička Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD, ĽS-HZDS, SMK, SZ, SF). Ďurkovský pôsobí suverénnejšie a na rozdiel od Flašíkovej ide do volebného súboja s jasným náskokom - Bratislava za posledné štyri roky zaznamenala najvýraznejší rozvoj od roku 1989. A to aj napriek tomu, že nie všetky predsavzatia sa podarilo samospráve mesta v tomto volebnom období naplniť.

Túto výhodu sa pochopiteľne snaží bratislavský primátor pred voľbami zúžitkovať, naopak Flašíková stráca, keď nedokázala rozumne vysvetliť ani len to, prečo ako poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja nepodporila príspevok krajskej samosprávy na rozšírenie Račianskej ulice. Navyše ju otvorene podporil bývalý petržalský starosta Vladimír Bajan, ktorý nesie politickú zodpovednosť za schválenie výstavby kontroverznej veže Aupark Tower petržalským stavebným úradom. Táto Bajanova podpora tak môže Flašíkovej paradoxne skôr poškodiť.

Zo zvyšných troch kandidátov na primátora mesta pozornosť verejnosti dokázal upútať iba podnikateľ Marián Kočner (nezávislý), ktorý sa snaží z volieb urobiť akúsi reality-show. Okrem sľubu bezplatnej  MHD totiž trom bratislavským voličom ponúka milión korún, stačí, ak mu pošlú SMS.

Nadchádzajúce voľby primátora Bratislavy nepochybne majú určitý náboj, veď po dlhom čase pôjde v hlavnom meste o otvorený súboj pravice s ľavicou, resp. konzervatívnej politiky so socialistickou. Vzhľadom na výsledky predchádzajúcich komunálnych aj parlamentných volieb je zrejmé, že väčšie šance má práve súčasný primátor. Komunálne voľby totiž nie sú reality-show, ani voľba kráľovnej krásy.

Pripomeňme, že voľby primátora mesta a starostov mestských častí, mestských a miestnych poslancov budú v sobotu 2. decembra od 7.00 do 20.00 h. Kompletný zoznam všetkých kandidátov pre komunálne voľby v Bratislave nájdete na  www.bratislavskenoviny.sk, kde je možné o jednotlivých zoznamoch kandidátov aj diskutovať.

Páčil sa vám článok?