Výstavba v lokalite Pri kríži: Obyvatelia sa chystajú prísť na mestské zastupiteľstvo

28.3.2017
0
Výstavba v lokalite pri kríži: obyvatelia sa chystajú prísť na mestské zastupiteľstvo - zatovic
Páčil sa vám článok?

Dúbravčania sa chystajú za primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom. Zajtra popoludní chcú využiť rokovanie mestského zastupiteľstva a v rámci otvorenej hodiny pre Bratislavčanov sa ho chcú opýtať na výstavbu nájomných bytov v lokalite Pri kríži.

Obyvatelia bratislavskej mestskej časti týmto spôsobom reagujú na to, že primátor neprišiel osobne na verejné stretnutie, ktoré sa na mieste výstavby konalo v piatok (24.3.) popoludní. Podľa profilu mestskej časti na sociálnej sieti, ktorá o stretnutí na zastupiteľstve touto cestou informuje, sa obyvatelia dotknutej oblasti chcú opýtať primátora aj na to, kto pôjde do náhradných bytov bývať a kto tam chce ísť bývať. K obyvateľom sa pripoja i mestskí poslanci za Dúbravku.

Nesrovnal svoju neprítomnosť na piatkovom verejnom stretnutí oznámil s poukázaním na zákonnosť celej výstavby i to, že projekt pripravoval magistrát v súčinnosti s vedením mestskej časti. Mesto spustilo výstavbu v utorok (21.3.), keď pozemok určený na výstavbu odovzdalo vysúťaženému zhotoviteľovi – spoločnosti Metrostav Slovakia. Mesto tak urobilo napriek nesúhlasu bratislavských mestských poslancov, ktorí vo februári prelomili primátorovo veto a po druhý raz schválili uznesenie o zverení pozemkov na výstavbu do správy mestskej časti.

Nesrovnal však tvrdí, že toto uznesenie nezakazuje mestu stavať, navyše ho považuje za protizákonné. Je v absolútnom rozpore so štatútom hlavného mesta a zákonom, pretože sa nemôžu zverovať pozemky, ktoré slúžia na plnenie funkcií hlavného mesta. Toto je taký pozemok,“  vysvetlil kroky mesta Nesrovnal. Primátor sa v tejto veci obrátil aj na prokuratúru. K zvereniu pozemkov podľa jeho slov nedošlo.

Hlavné mesto tvrdí, že v spolupráci so zhotoviteľom vyšlo obyvateľom Dúbravky v ústrety a vyčlenilo časť svojho pozemku na dočasné parkovanie pre približne 30 až 40 áut. Takisto deklaruje, že vybuduje na vlastné náklady park a parkovisko pre obyvateľov žijúcich v okolí v celkovej hodnote 600-tisíc eur. Pritom k dispozícii bude viac ako 180 parkovacích miest,“  uviedla Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Mestská časť v prvý deň výstavby organizovala mimoriadny tlačový brífing, na ktorom zástupcovia samosprávy neskrývali rozčarovanie. Primátor poslal firmu, ktorá začala stavať bez toho, aby niečo oznámila mestskej časti,“  uviedol na brífingu starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Mestský poslanec za Dúbravku Juraj Káčer upozornil, že výstavba nájomných bytov je nielen proti vôli zastupiteľstva a obyvateľov v dotknutej lokalite, ale aj tých, čo bývajú v reštituovaných bytoch a mali by sa do Dúbravky presťahovať zo Starého Mesta. Lokalita na výstavbu je takisto nevhodná aj pre podlažie, s ktorým bol problém už pri výstavbe v minulosti, obyvatelia sa tiež búria pre stratu parkovacích miest či parku,“  uviedol.

Mesto opakovane argumentuje, že sa výstavba koná len v zmysle platnej zmluvy z januára tohto roka a v súlade s právoplatným stavebným povolením. To bolo vydané na výstavbu nájomných bytov v januári 2014 a následne v roku 2016 preklasifikované na výstavbu náhradných nájomných bytov.

(TASR, Foto: MČ Dúbravka)

Páčil sa vám článok?