Dúbravskí poslanci prvýkrát hlasovali elektronicky. A takto rozhodli o poplatku za rozvoj

9.11.2016
0
Dúbravskí poslanci prvýkrát hlasovali elektronicky. a takto rozhodli o poplatku za rozvoj - dubravka zast
Páčil sa vám článok?

Po niekoľkých rokoch plánov a sľubov začali miestni poslanci bratislavskej Dúbravky hlasovať na zasadnutiach elektronicky. Zámer elektronického hlasovania schválili dúbravskí poslanci ešte v minulom volebnom období.

Na včerajšom mimoriadnom zasadnutí si hlasovanie už aj miestni poslanci vyskúšali. Dôvodom elektronického hlasovania je zvýšiť transparentnosť, sprehľadniť hlasovanie a uľahčiť jeho dokumentovanie.

Dôvodom mimoriadneho zasadnutia bolo Všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta o miestnom poplatku za rozvoj, ku ktorému sa musela mestská časť vyjadriť a návrh dodatku Štatútu hlavného mesta. Poslanci Dúbravky podporili dodatok k štatútu.

„Vyberať poplatok za rozvoj by mala mestská časť, lebo mestská časť má stavebný úrad. Preto by sa to nemalo prijať v takej podobe, ako navrhol pán primátor,“ hodnotil návrh magistrátu  mestský a miestny poslanec Juraj Káčer.

Na októbrovom mestskom zastupiteľstve schválili mestskí poslanci dodatok k štatútu hlavného mesta, v ktorom určili, že výnos z tohto poplatku by sa mal deliť medzi mestské časti a mesto v percentuálnom pomere 68:32 a vyberať ho majú mestské časti.

Hoci primátor Ivo Nesrovnal takéto rozdelenie dlhodobo odmietal, nakoniec s ním súhlasil. „Primátor toto prijaté uznesenie podpíše," povedala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Hlavné mesto chce poplatok vyberať od roku 2017 v jeho maximálnej výške, a to 35 eur za každý štvorcový meter realizovanej stavby. S takouto sadzbou poplatku počíta mesto pri stavbách na bývanie, stavbách na pôdohospodársku produkciu, priemyselných stavbách, či stavbách využívaných na skladovanie a administratívu.

(ts, ms, Foto: MČ Dúbravka)

Páčil sa vám článok?