Novomešťania môžu rozhodnúť o takmer štvrť milióne

23.2.2016
0
Novomešťania môžu rozhodnúť o takmer štvrť milióne - znak_novemesto
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavského Nového Mesta môžu prostredníctvom online hlasovania alebo osobne na ôsmich miestach od dnešného dňa rozhodnúť, ako bude použitých takmer štvrť milióna eur v rámci participatívneho rozpočtu. TASR o tom informoval hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger.

Participatívny rozpočet v Novom Meste úspešne funguje tretí rok. "Občanov sa nám takto podarilo vtiahnuť priamo do procesu rozhodovania o tom, kde a ako bude investovaná významná časť obecných peňazí," uviedol starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

V prvej fáze participatívneho rozpočtu sa o podporu ľudí uchádza 18 občianskych projektov a osem zadaní. "Zadania predstavujú konkrétne investície vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur a pripravujú sa v rámci tém - Ľudia bez domova, Cyklodoprava, Zeleň - starostlivosť a výsadba, Vnútrobloky, Oprava chodníkov, Transparentná samospráva, Zariadenie opatrovateľskej služby a Predchádzanie vzniku komunálnych odpadov," priblížil Tettinger. Mestská časť plánuje na zadania vyčleniť 210.000 eur.

Projekty sú nízkonákladové návrhy, ktoré neprekračujú sumu 5000 eur. V prípade úspechu ich budú realizovať samotní predkladatelia. Jednotlivé projekty sú predstavené na webovej stránke novomestského participatívneho rozpočtu – www.pr.banm.sk/liferay/projekty-2016. Záujemcovia si tu môžu pozrieť aj videovizitky jednotlivých občianskych projektov. Samospráva chce na občianske projekty vyčleniť 40.000 eur.

"Verejné hlasovanie o projektoch bude tvoriť 50 percent celkového poradia projektov. Z toho 40 percent bude tvoriť fyzické hlasovanie a desať percent online hlasovanie, ktoré sa uskutoční na webovej stránke participatívneho rozpočtu," podotkol hovorca.

Zvyšnú polovicu hodnotenia projektov určí verejné zvažovanie predkladateľov projektov, ktoré sa uskutoční začiatkom marca. Na stretnutí budú mať samotní koordinátori možnosť ohodnotiť si svoje projekty navzájom a rozhodnúť, ktoré projekty považujú za najprínosnejšie a mali by sa podľa ich názoru zrealizovať.

(TASR)

Páčil sa vám článok?