Vlastník sa musí starať aj o nevyužívaný pozemok

27.7.2012
0
Vlastník sa musí starať aj o nevyužívaný pozemok - Hrebendova1
Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa nachádza množstvo súkromných pozemkov, o ktoré sa majitelia nestarajú. Sú zarastené burinou, čím narúšajú vzhľad mesta a obťažujú susedov. Právna norma zabezpečujúca poriadok na súkromných pozemkoch však neexistuje. Ak vlastníci nerešpektujú všeobecne záväzné nariadenia a neplatia blokové pokuty od obvodných úradov, jediná možná cesta riešenia je súd.

Na zarastené pozemky sa susedia sťažujú aj na Hrebendovej ulici. Dve parcely sú v katastri klasifikované ako ostatné plochy, jedna ako záhrady. Všetky tri parcely sú zarastené vysokou burinou, kríkmi a stromami. Susedov to obťažuje a sťažujú sa aj na alergie, ktoré im nevyužívané pozemky neuľahčujú. Keď sme sa na mieste boli pred uzávierkou znovu pozrieť, jeden z pozemkov bol už pokosený.

„V apríli 2011 sme písomne vyzvali vlastníkov pozemkov na riadne a včasné zabezpečenie starostlivosti o pozemky, aby nedochádzalo k rušeniu vzhľadu mestskej časti. Keďže k náprave nedošlo, v júli 2011 sme ich opätovne vyzvali a upovedomili sme aj Obvodný pozemkový úrad," uviedol hovorca Starého Mesta Tomáš Halán.

Situácia sa však nezmenila, a tak mestská časť požiadala o pomoc aj obvodný úrad životného prostredia. „Zákon o ochrane prírody a krajiny však neumožňuje obvodnému úradu životného prostredia prikázať majiteľom trávu pokosiť, naopak prírodu má chrániť aj mimo lesa a odstrániť povoľuje len invazívne rastliny. Susedia poukazujú najmä na clemantis divý, ktorý je zdrojom problému v tejto lokalite, ale ten týmto druhom rastliny nie je," povedal Halán.

Staré Mesto sa obrátilo pri riešení aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva v rámci jeho právomocí z hľadiska obmedzenia výskytu alergénnych látok z nepokosených burín a travín. „Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia však tiež neumožňuje právny postup proti vlastníkom zaburinených pozemkov. V danom prípade nejde o primárnu ochranu obyvateľov, ale o sekundárnu prevenciu ochorení u už chorých osôb - alergikov. Úrad dodal, že ak nebude možné situáciu riešiť spôsobom, ktorým mestská časť už postupovala, považuje za jedinú možnosť riešenia súdnu cestu," povedal Halán.

Problém sa pokúšal riešiť aj predchádzajúci prednosta Starého Mesta, ktorý sa koncom roka 2010 chcel stretnúť so všetkými dotknutými vlastníkmi pozemkov. Na stretnutí sa však nezúčastnili vlastníci, ktorých sa neplnenie povinností odstraňovať burinu týkalo.

„Mestská časť si myslí, že už vykonala všetky možné právne kroky na to, aby situáciu vyriešila. Momentálne dúfa, že podané priestupkové konania na obvodnom úrade prinesú zlepšenie a ak nie, navrhuje obrátiť sa žalobou na súd," povedal Halán.

Ako riešia problémy s neporiadnymi vlastníkmi, sme sa opýtali aj mestských častí Ružinov a Petržalka a magistrátu. „Majiteľov pozemkov vyzývame na dodržiavanie poriadku na základe všeobecne záväzného nariadenia o dodržiavaní čistoty a poriadku. Niektorí nariadenie rešpektujú, tí, čo ho nerešpektujú, dostávajú pokuty," povedala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová. Magistrát potvrdzuje, že mestské časti sa majú starať o čistotu a poriadok všeobecne záväznými nariadeniami.

Podľa Občianskeho zákonníka sa má vlastník vzdať všetkého, čím ohrozuje alebo obťažuje iného. „Je to predmetom riešenia občiansko-právneho sporu a koná v ňom okresný súd. Predmet veci možno riešiť aj na obvodnom úrade ako priestupok. Obec v tomto prípade nie je príslušná konať v danej veci," uviedla Martina Halušková z bratislavského magistrátu.

„S týmto problémom sa stretávame sústavne. V prípade, že vlastník pozemku na výzvu mestskej časti nereaguje, starosta mu môže uložiť pokutu až do výšky 6638 €. Petržalka začala zverejňovať zoznam pozemkov, pri ktorých začala správne konanie na základe porušovania všeobecne-záväzného nariadenia o čistote a poriadku," povedala hovorkyňa Petržalky Mária Grebeňová-Laczová.

Martina Chudá
FOTO - autorka


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?