Mestskí poslanci schválili Protikorupčné minimum

2.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania môžu sami poukázať na nekalé praktiky na pracoviskách magistrátu. Protikorupčné minimum, ktoré dnes schválili mestskí poslanci, zavádza pre občianske podnety o korupcii mailovú adresu korupcia@bratislava.sk. K tej bude mať prístup len primátor a predsedovia poslaneckých klubov.

Materiál z dielne primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) obsahuje 77 opatrení v 12 oblastiach. Má byť nástrojom na to, aby sa Bratislava stala transparentnejšou a ako minimum je označený len symbolicky. "To, čo sa deje v týchto dňoch, je kríza dôvery v zastupiteľskú demokraciu. Tento dokument môže byť určitou odpoveďou, ktorá sa snaží dosiahnuť obnovenie dôvery," povedal dnes primátor s tým, že žiadny dokument nedokáže zabrániť chybám, ale tento hovorí o spôsobe ako im predchádzať.

Mestskí poslanci za SDKÚ-DS a Most-Híd pred zasadnutím zastupiteľstva informovali médiá, že dokument chcú z rokovania stiahnuť pre sporné verejné obstarávanie dezinsekcie pre košickú firmu. "Niekto z magistrátu vložil dodatočné podmienky do súťaže, ktoré spĺňala len jedna firma," povedal počas dnešnej rozpravy predseda klubu Ivo Nesrovnal. "Pred výsledkami vyšetrovania nie je vhodné schvaľovať Protikorupčné minimum, Bratislavčania by to mohli vnímať ako cynizmus. V dokumente tiež chýba reakcia na chyby a ich možné opravy," dodal.

Primátor Milan Ftáčnik priznal, že pri obstarávaní sa stala chyba. "Z dnešného pohľadu, keď sa na to pozeráme, podmienka so súťažou nič nemá. No nikto nás na to neupozornil. Aby nevznikli žiadne pochybnosti, vypovieme zmluvu a súťaž zopakujeme, rovnako vylúčime podmienku," povedal poslancom s tým, že pri množstve obstarávaní, ktoré mesto robí, nie je možné, aby sa všetko kontrolovalo detailne. "Hľadáme teraz čo najtransparentnejší postup." Ftáčnik vyzval poslancov, aby dokument nezľahčovali. "Bolo by dobré vymenovať pracovné skupiny, ktoré budú zostavovať podmienky súťaže," navrhol na margo problému poslanec Tomáš Ágošton.

Dokument definuje mechanizmy verejnej kontroly, určuje spôsob zverejňovania dôležitých informácií v živote samosprávy či nakladania s verejným majetkom. Zásadné dokumenty by podľa Protikorupčného minima mali prejsť verejným pripomienkovaním a do tvorby územného plánu a územných plánov zón by sa mali zapojiť Bratislavčania aj nad rámec stavebného zákona. Mestské zastupiteľstvo by tiež malo schváliť pravidlá, podľa ktorých sa verejnosť bude vyjadrovať k investičným zámerom.

Pri predajoch a nájmoch používať súťažné metódy vždy, keď je to efektívne. Na internete uverejňovať aj stavebné zámery a návrhy na vydanie územného rozhodnutia. Do nájomných zmlúv vždy zahrnúť možnosť vypovedania zo strany mesta. Aj o týchto povinnostiach hovorí Protikorupčné minimum, ktoré zároveň ukladá primátorovi a poslancom povinnosť prekladať rozšírené majetkové priznania.

Predtým, ako primátor predstavil návrh mestskému zastupiteľstvu, sa do jeho tvorby mohli zapojiť aj Bratislavčania. Po výzve magistrátu k verejnej diskusii prišlo niekoľko desiatok občianskych podnetov, v ktorých sa najčastejšie objavovala požiadavka na zverejňovanie majetkových priznaní. V dokumente nechýbajú ani otázky personálnej politiky, rozhodovanie o prideľovaní dotácií či bytov a miest v sociálnych zariadeniach.

Protikorupčné minimum vzniklo na základe odporúčaní Transparency International Slovensko.

(TASR)

Páčil sa vám článok?