Dôležitá je diskusia o víziách a prioritách mesta

15.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Novou architektkou mesta je Ingrid KONRÁDOVÁ. Po niekoľkých týždňoch v úrade pre Bratislavské noviny prezradila, aké sú jej hlavné ciele, ale aj to, s čím sa sa zatiaľ stretla.

Čo sledujete založením Rady hlavnej architektky?

- Je to pracovný tím, ktorý zastrešuje kompetencie magistrátu na tému investičné zámery, architektúra a urbanizmus, územný plán a doprava. Cieľom je umožniť investorom, architektom a urbanistom diskutovať o investičných zámeroch so zástupcami magistrátu od ich počiatku a nájsť konsenzus medzi predstavou investora, požiadavkami územného plánu a záujmami hlavného mesta. V lete sme absolvovali viacero stretnutí a postupne sa vykryštalizovali požiadavky, ako majú tieto diskusie vyzerať a čo im má predchádzať. Prizývam zástupcov mestských častí a stretávam sa s veľmi pozitívnym ohlasom. Podľa potreby budem prizývať aj pamiatkarov a ďalších odborníkov. Chcem, aby termíny a témy rady boli zverejnené na stránkach mesta. V rade sa budem zaoberať väčšími projektmi, ktoré ovplyvňujú ráz mesta alebo mestskej časti. Témou v Rade hlavnej architektky však môžu byť aj menšie projekty, ktoré môžu byť kľúčovými v tom priestore, kde sa plánujú, alebo sú problematické... Cieľom jej činnosti by mala byť transparentnosť vývoja projektu v diskusii na magistráte, informovanosť investora a mestských častí. Bude jednoznačnou bodkou nad dohodami investorov s úradníkmi magistrátu, ktoré neboli protokolované, alebo sa nezhodovali so záujmami mesta a často ani s územným plánom.

O koho a o čo sa budete pri presadzovaní svojich zámerov opierať? Kde vidíte prípadne najväčšie prekážky?

- V úrade som krátko a situácia sa pre mňa pomaly kryštalizuje. Už teraz nachádzam podnety na zlepšenia našej práce pri vydávaní záväzných stanovísk mesta, vidím, že proces sa dá urýchliť. Žiada si to však aj spoluprácu s mestskými časťami - ich stavebnými úradmi a spoluprácu s investormi a ich architektmi. Naším spoločným cieľom by malo byť zjednodušenie administratívy, transparentné a rýchle povoľovacie procesy. Treba začať diskusiu o kompetencii mesta a mestských častí tak, aby sme mesto budovali ako jeden celok v prospech každého jeho obyvateľa. Pri presadzovaní zámerov sa budem v prvom rade opierať o vedenie mesta a poslanecký zbor. Aby som pripravovala argumenty nielen verbálne, ale aj vizuálne, na to potrebujem tím spolupracovníkov, ktorý si postupne budujem.

Kde chcete začať, čo je pre vás z hľadiska urbanistického a architektonického fungovania mesta najdôležitejšie?

- Za najdôležitejšie považujem odbornú diskusiu o vízii a prioritách mesta, prizvanie zahraničných odborníkov na výmenu skúseností a do diskusií o tvorbe mesta zapojiť nielen odbornú, ale aj laickú verejnosť. Z týchto workshopov by malo vyplynúť vypísanie verejných urbanistických súťaží. Mesto môže dobre fungovať len vtedy, keď investičné zámery jednotlivcov a skupín budú v súlade so záujmami mesta a jeho obyvateľov. Preto je dôležitá vízia rozvoja mesta na jednej strane a definícia prioritných projektov mesta na kratšie obdobie na druhej strane.

Čo najnovšie pripravujete?

- Najnovšie? U mňa je všetko nové... Jedno z najdôležitejších bude na jeseň stretnutie hlavných architektov najväčších slovenských miest, na ktoré pripravujem pracovné témy, ktoré nás spájajú. Napríklad zmena stavebného zákona a metodika tvorby územnoplánovacej dokumentácie, ochrana životného prostredia a zapojenie slovenských miest a obcí do európskeho programu Smart City, čo znamená rozvoj inteligentného ekologického mesta so všetkým, čo k tomu patrí - od hospodárenia s energiou cez dopravné systémy, trvalo udržateľné územné plánovanie až po verejné priestory, architektúru a stavebníctvo.

A projekty priamo v meste?

- Čo sa ich týka, absolvovala som už množstvo stretnutí s rôznymi ľuďmi, nielen s investormi a s architektmi. Jeden z nich mi povedal, že keď ľudia pochopia, že dvere magistrátu sa naozaj otvorili a procesy sú transparentné, budem prekvapená, koľko pozitívnych iniciatív a projektov v Bratislave existuje. Po troch mesiacoch sa musím priznať, že sa naozaj nestačím diviť a môj pohľad do budúcnosti je napriek kauzám z minulosti optimistický. Pripravujem prioritné projekty a témy, ktorým sa budem v budúcnosti venovať. Mali by reprezentovať najakútnejšie požiadavky mesta a Bratislavčanom v dohľadnom čase ukázať, že aj zanedbané mesto okolo nových investičných celkov môže byť mestom príjemným pre život.

Ktoré pozitíva a negatíva vás postretli s nástupom do funkcie?

- Pozitívom je prístup primátora, v ktorom, ako aj v celom jeho tíme, vidím oporu mojej práce. Negatívom je celkový spôsob práce, ktorý na magistráte minulé roky vládol, spôsob komunikácie s investormi a verejnosťou, zaužívané chápanie komunikačných, povoľovacích a schvaľovacích procesov atď., výsledky čoho ma dnes zamestnávajú oveľa viac, ako som čakala. Preto hľadám cesty, ako procesy zjednodušiť, urýchliť, ale zároveň aj skvalitniť.

Zhováral sa Robert Lattacher
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?