Hlasovanie v obecných voľbách sa o 20:00 skončilo

27.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Hlasovanie v dnešných voľbách do orgánov samosprávy 2926 obcí a miest Slovenska sa skončilo. Viac ako 4,3 milióna voličov v nich mohlo rozhodnúť o svojich komunálnych zástupcoch na nadchádzajúce štyri roky.

Definitívne výsledky očakávajú v nedeľu o 10.00 h

Ústredná volebná komisia (ÚVK), ktorá oboznámi verejnosť s definitívnymi výsledkami volieb do orgánov samosprávy obcí, očakáva, že konečné čísla by mohli byť známe v nedeľu okolo 10.00 h. Ako ďalej ozrejmila zapisovateľka komisie Lívia Škultétyová, v sídle ÚVK už budú v tom čase prítomní všetci jej členovia, aby mohli podpísať zápisnicu s oficiálnymi výsledkami volieb. Či budú výsledky známe už okolo 10.00, sa však ukáže až neskôr. "Závisí to od toho, ako beží práca v okrskových volebných komisiách. Skúsenosti z minulosti hovoria, že vždy sa nájde komisia, ktorá má nejaké problémy," povedala predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Priblížila, že pri posledných voľbách sa do nedele 10.30 h čakalo na jeden okrsok, kde boli problémy s počítaním hlasov.

(TASR)

Bratislavčania najviac volili v Starom Meste

Najviac voličov v Bratislave volí v Starom Meste, najmenej vo Vrakuni, účasť je zatiaľ približne 26-percentná. Pre agentúru SITA to uviedol predseda mestskej volebnej komisie Jozef Luha po návšteve niekoľkých desiatok volebných okrskov v mestských častiach Staré Mesto, Devínska Nová Ves, Rača, Devín, Petržalka, Ružinov či Vrakuňa.

Účasť v rôznych okrskoch je podľa Luhu rozdielna, sú okrsky kde je účasť 40-percentná, ale aj také, kde je účasť 20 až 24 percent. Vyššie percentá účasti na voľbách zaznamenali najmä v doobedňajších a popoludňajších hodinách. Priebeh volieb je zatiaľ podľa Luhu pokojný, bez väčších problémov. Sťažnosti pre porušovanie volebného moratória posielajú Ústrednej volebnej komisii.

Bratislavčania od primátora neočakávajú zázraky

Bratislavčania od nového primátora neočakávajú žiadne zázraky, avšak očakávajú zmeny v doprave. Agentúra SITA oslovila obyvateľov hlavného mesta v centre mesta na Vianočných trhoch. Niektorí z oslovených obyvateľov hlavného mesta dúfajú, že s novým človekom v primátorskom kresle bude už len lepšie. Primátor vraj musí sám najlepšie vedieť, čo spraviť pre Bratislavu ako prvé. "Veľmi by som ocenila, keby niečo pre tú dopravu urobil, pretože tá naša doprava je naozaj katastrofálna, takže snáď to bude lepšie," uviedla staršia obyvateľka mesta, ktorá dlhé roky pracovala v doprave. Mladých ľudí trápi najmä doprava a Starý Most. "Zázraky neočakávam, nie sú peniaze, treba seriózne uvažovať," uviedol jeden zo starších obyvateľov. "Ja v mojom veku už neverím na nič," uviedla oslovená staršia žena, k volebným urnám sa však napriek tomu chystá.

Niektorí z oslovených k volebným urnám nešli, pretože kandidátom neveria, niektorí si nevedeli spomedzi nich vybrať. "Nemám koho voliť, pretože mi ani jeden z kandidátov nevyhovuje. Z jednej strany mám pocit, že to nie sú odborníci, a keď je to odborník, tak mi nesedí po politickej strane," uviedol mladý obyvateľ hlavného mesta. Niektorí sa rozhodovali na poslednú chvíľu. "V podstate som sa rozhodol vo volebnej miestnosti. Nevedel som sa rozhodnúť, ktorý z primátorov je ten správny. Na základe odporúčaní známych z Petržalky, ktorí boli s kandidátom spokojní, že tam urobil veľa, som sa rozhodol. A poslancov, to som ani nevolil," uviedol mladý volič.

Viacerí Bratislavčania však mali vo voľbe primátora jasno. "Keď pôjdem voliť, tak určite Budaja, lebo sa mi zdá, že je to zatiaľ jediný rovný človek od roku 1989. Jemu verím ako človeku, lebo mi vyšiel ako rovný človek za posledných dvadsať rokov. Možno by som špekulovala o Vášáryovej ako o rozumnej odvážnej žene," priznala sa staršia obyvateľka Bratislavy. Opačný postoj má jeden so starších voličov. "Bol som voliť, samozrejme, ale Vášáryovú rozhodne nie, ničomu sa nerozumie. Ona bola herečka a teraz v parlamente lúšti krížovky. To je opovážlivosť viesť mesto takým primátorom," uviedol. Zároveň sa vyjadril, že ľudia by mali ísť k volebným urnám, pretože tak môžu ovplyvniť budúcnosť mesta.

V Petržalke očakávajú asi 30-percentnú účasť

V bratislavskej Petržalke očakávajú okolo 30-percentnú účasť na dnešných komunálnych voľbách. Pre agentúru SITA to uviedol predseda miestnej volebnej komisie Karol Pastor. Doterajšiu volebnú účasť odhadnúť nevedel, keďže niektoré volebné miestnosti sú prázdne a v niektorých sa stojí v radoch. Môže to však byť podľa neho spôsobené aj tým, že kandidátov na poslancov je na hlasovacích lístkoch veľa a voličom trvá, pokiaľ nájdu tých kandidátov, ktorých chcú podporiť. Podľa Pastora sa dá ťažko hovoriť aj o tom, či k volebným urnám prichádza viac starších alebo mladších voličov.

Priebeh volieb je zatiaľ podľa neho pokojný, bez väčších komplikácií. Občania však stále upozorňujú na porušovanie volebného moratória, niektorí z kandidátov na primátora či starostu majú stále reklamu na internetových stránkach. Doobeda sa občania sťažovali aj na SMS správy od jedného z kandidátov na primátora. Zákon je však podľa mnohých nedokonalý a v takýchto prípadoch sankcie neukladá. Pastor je však presvedčený, že kandidáti by mali dodržiavať všetky zákony, nielen tie, ktoré s postihmi počítajú, ale aj tie, ktoré o sankciách nehovoria.

Komisie riešili aj sťažnosti od občanov, ktorí hľadali informácie o kandidátoch, ktorí sa vzdali kandidatúry pred voľbami. Takéto informácie by totiž mali byť pri vstupe do každého objektu, kde sú volebné miestnosti, alebo priamo pred miestnosťami. Členovia komisií sa podľa neho v mnohých prípadoch zhodli na tom, že tieto informácie neboli niekedy dostatočne viditeľné, prípadne boli vytlačené menším písmom, takže voliči si ich všimnúť nemuseli. Iné podnety, napríklad rozdávanie volebných letákov kandidátov v okolí volebných miestností, nezaznamenali. Zatiaľ sa podľa Pastora neopakuje ani situácia z komunálnych volieb spred štyroch rokov, kedy jeden z kandidátov na starostu mestskej časti rozdával rôzne elektrospotrebiče. Možno niektorí z voličov čakali "divadlo", ale zatiaľ sa nič také pred volebnými miestnosťami nedeje. V najväčšej bratislavskej mestskej časti sa volí v 103 volebných okrskoch, právo voliť si v dnešných voľbách môže uplatniť viac ako 102 500 občanov.

(sita)

Páčil sa vám článok?