Dosah decentralizácie pocítia aj občania

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O dosahoch fiškálnej decentralizácie na život mesta, mestských častí a ich obyvateľov, ako aj o pravdepodobnom zvýšení dane z nehnuteľností sme sa pozhovárali s primátorom Bratislavy Andrejom ĎURKOVSKÝM.|

- Bude to razantná zmena, určite najväčšia od roku 1991. Už v nasledujúcom roku podľa našich prepočtov stratíme v príjmovej časti rozpočtu okolo 400 miliónov korún a tiež budeme musieť nahradiť účelovú štátnu dotáciu pre mestskú hromadnú dopravu. Budeme musieť prehodnotiť štatút hlavného mesta, najmä jeho časti týkajúcej sa zásad hospodárenia a rozpočtu mesta a mestských častí. Bude to náročná a možno aj bolestná dohoda. V konečnom dôsledku však nové zákony prinášajú do hospodárenia miest a obcí transparentnosť a možnosť plánovať aj na dlhšie obdobie ako len na priebežný rok.

Zmeny v štruktúre príjmov mesta a mestských častí sa premietnu aj do výšky miestnych daní. Ako ich pocíti občan? Zvýši sa daň z nehnuteľností?

- Zmeny prídu už v budúcom roku. Potenciál dane z nehnuteľnosti odhadujem v Bratislave na dvojnásobný oproti súčasnému výnosu. Príde aj k obmedzeniu počtu tých, ktorí sú oslobodení od dane. Zdaňovať sa bude určite veľmi diferencovane. Umožňuje to zákon, ktorý pozná tri základné druhy nehnuteľností - byty, stavby a pozemky, ale napríklad stavby rozdelil do 8 skupín. Bude sa preto uplatňovať rôzna sadzba dane zo stavieb pre rodinné domy, záhrady, administratívu či budovu v priemyselnom parku. Presný koeficient a čísla však budeme poznať až v budúcom roku. Ovplyvní ho najmä prerozdelenie výnosu dane z príjmov medzi mestá, obce a samosprávne kraje.

Čo prinesie fakt, že namiesto miestnych poplatkov bude mesto (mestské časti) mať výnosy z dane z príjmov fyzických osôb a dane z nehnuteľností?

- Niektoré miestne poplatky definitívne zanikajú, napríklad zo vstupného či predaja alkoholických a tabakových výrobkov. Podľa schváleného zákona príjmy miest a obcí na budúci rok posilní 70,3 percenta z výnosu dane z príjmov fyzických osôb. Samosprávam štát garantuje v roku 2005 vyše 33 miliárd korún z tejto dane. Ďalšie asi 4 miliardy vyberú mestá a obce na Slovensku na dani z nehnuteľnosti. Stanovovanie daní bude odteraz právomocou miest a obcí. Mestské zastupiteľstvo bude mať popri tejto právomoci aj zodpovednosť vysvetliť občanom, prečo chce, aby platili takú či onakú výšku dane.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?