Verejné prostriedky potrebujú kontrolu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O práve schvaľovanej novele zákona rozširujúcej kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu aj na samosprávu sa zhovárame s generálnym riaditeľom sekcie predsedu NKÚ Petrom TÁBORYM.

- K novele viedla požiadavka EÚ na komplexnú kontrolu verejných financií - veď obce a mestá spravujú takmer 45 % verejných zdrojov - ale aj stále rastúci tlak občanov, ktorí chcú verejnú kontrolu. Pochybné verejné obstarávanie či predaje, ale aj neodborné a neobozretné spravovanie majetku obcí viedlo vo viacerých prípadoch k ich finančnému kolapsu. Vnútorná kontrola často objektívne nestačí. Nášmu úradu prinesie novela viac práce, ale verejnosti sa to vráti predovšetkým v zvýšenej zodpovednosti a disciplíne v hospodárení samospráv, v znížení počtu i závažnosti porušení noriem a právnych predpisov. Úrad sa sústredí na kontrolu efektívnosti s prioritou na vyššie územné celky, krajské a okresné mestá. Samozrejme podľa možností budeme reagovať na podnety občanov.

Neprinesie nárast počtu kontrolovaných subjektov aj predĺženie vybavovania jednotlivých podnetov?

- Žiadny podnet, ktorý bude obsahovať závažnejšie podozrenia, nezostane nepovšimnutý. Budujeme spoluprácu s vrcholnými kontrolnými inštitúciami samosprávy a kombináciou kontrolných systémov je možné na dostatočnej úrovni sledovať vynakladanie verejných prostriedkov. Chceme decentralizovať svoju činnosť a aj tak zrýchliť vybavovanie podnetov.

Je Bratislavčan aktívny v podávaní podnetov na NKÚ?

- Treba povedať, že občania z vidieka sú aktívnejší.

Otvorene sa hovorí o korupcii v samospráve, prospeje nová právomoc jej odhaľovaniu a likvidácii?

- Zdá sa, že v samospráve je v poslednom období problém korupcie najvypuklejší. Súvisí to s prebratím nových kompetencií, donedávna s neexistenciou hlavných kontrolórov v podstatnej časti obcí, silnými rodinnými väzbami v malých obciach, ktorých je prevaha. Rozšírenie kompetencií NKÚ SR rozhodne prispeje k obmedzeniu korupcie a, ako prax ukazuje, zvýši sa aj podiel na jej odhaľovaní.


Zhováral sa Gustav Bartovic
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?