Varujú pred premenou centra na skanzen

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred premenou historického jadra na skanzen varujú bratislavskí kaviarnici v liste, ktorým reagujú na náš článok porovnávajúci nájom za letné terasy na ulici najmä v porovnaní Bratislavy s Viedňou.

Vo Viedni, uvádza sa v liste, sú za letné terasy, takzvané „schanigarten“, neporovnateľne nižšie poplatky ako v Bratislave. Cena 27,25 eura za rok a meter štvorcový v pešej zóne znamená v prepočte na jeden deň dve slovenské koruny a šesťdesiatosem halierov. V ostatných častiach Viedne je poplatok 3 eurá ročne a okrem správneho poplatku vo výške 70 eur už neplatí kaviarnik nič viac.

Údaje, ktoré sme uviedli v čísle 14, sú preto nepresné, vznikli vinou autora článku pri spracúvaní informácie z Viedne, za čo sa čitateľom i kaviarnikom ospravedlňujeme.

V liste kaviarnici ďalej uvádzajú, že centrum Viedne má päťstokrát vyššiu návštevnosť ako centrum Bratislavy a neporovnateľne vyššia je aj návštevnosť Prahy. Tam, pripúšťa Marián Voltemar, zástupca občianskeho združenia Staromestskí kaviarnici, sú síce denné poplatky za meter štvorcový sto českých korún, ale pri návštevnosti napríklad za veľkonočný víkend 100-tisíc turistov len v Prahe predstavovali tržby z turistického ruchu 1,2 miliardy českých korún. Aj tam sa však cena nájmu odzrkadľuje v cene služieb turistom, predovšetkým jedál a nápojov, tvrdia kaviarnici - hoci, ako sme aj uviedli v Bratislavských novinách, výrazne menej.

Kaviarnici opakovane zdôrazňujú, že cena nájmu za vonkajšie sedenia je likvidačná a že podniky v historickom centre pre vysoké vstupné zaťaženie prežívajú len s námahou. K rastu vstupných nákladov výrazne podľa nich prispieva aj privysoká daň za letné terasy, čím stúpla cena jedál a nápojov a centrum sa stáva pre obyčajného smrteľníka - Bratislavčana neprístupné. Majitelia podnikov naopak sú nútení z roka na rok znižovať veľkosť i obdobie prevádzky letných terás a obyvatelia mesta trávia víkendy mimo historického mesta vo veľkých nákupných centrách, kde môžu existovať i bez nákupu, pohodlne nájdu miesto na bezplatné parkovanie a ďalšie služby. V závere pripomínajú, že samospráva Starého Mesta ich varovania nerešpektovala a vyzývajú na zmenu režimu, aby sa centrum ako pamiatková zóna nezmenilo na skanzen.

Páčil sa vám článok?