Miestny politik by sa mal starať o mesto

30.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Už niekoľko rokov bojujem (a nielen ja) proti stavbe na Námestí Biely kríž a nevzdávam sa ani teraz, hoci je jasné, že arogancia stavebných úradov v Bratislave vyhrala.

Nebudem útočiť na rozhodnutie miestnej samosprávy v Novom Meste, lebo sťažovateľov, občianske združenie Biely kríž či petičných aktivistov úrady periodicky uisťujú o konaní v súlade so zákonmi. Či je to výstavba na Kolibe, na Bielom kríži alebo šokujúca výstavba na Železnej studienke, všetko je v rámci platných zákonov. Veľa ľudí už nemá silu bojovať s touto mašinériou, preto nám developeri s radosťou pripomínajú, že sme niekoľkí nespokojní (príp. neprispôsobiví) občania.

Pozriem sa na to z iného uhla. Nie je nič ľahšie pre samosprávy ako podpísať, hoci aj nezmyselné rozhodnutie, keď je v súlade so zákonom. Napriek tomu, že si neraz uvedomujú ich nezmyselnosť. Pýtam sa, či nie je v ich kompetencii naprávať platné stavebné zákony, resp. iniciovať ich zmenu. Nie som poslanec, ale volím namiesto seba kompetentných ľudí, ktorí by sa mali venovať aj takejto činnosti.

Bratislavčania v súvislosti s tým, čo sa deje (čierne stavby, stavebné pozemky na zelených plochách, reklamné panely na každom voľnom mieste) sa pozerajú na rozhodnutia mestských poslancov aj zo subjektívnejšieho hľadiska. Nedá sa im to zazlievať, stavebné rozhodnutia sa ich priamo dotýkajú a zákony neberú do úvahy aj tieto faktory (alebo sa dajú obísť, ak ich obsahujú). Isto, vyhlášky a normy predpisujú limity stavebníkom, ale čo ak sú vzaté globálne, bez prihliadnutia na obyvateľov susediacich so stavbou či s charakterom územia.

V prípade Bieleho kríža je to skládka hliny a skál, ktorá vzniká priamo za okresným súdom, neustále prerážanie spodnej vody na stavebnom pozemku, hluk a zápach nafty, ktorý znepríjemňuje životné prostredie najmä dôchodcom a ženám na materskej dovolenke (pre výpary z nákladiakov si nemôžeme otvoriť okná), porušenie pouličného osvetlenia (doteraz neodstránené), blato na cestách stekajúce v čase dažďov, ničenie zelene nielen na súkromnom pozemku stavby, ale aj v okolí stavby a pod. Obyvatelia pri parčíku na Belopotockého alebo milovníci Železnej studienky majú zase iné problémy.

My väčšinou nie sme legislatívni odborníci, preto berieme stavebné rozhodnutia inak ako mocní. Sledujeme zástavbu Bratislavy ľudsky, ale často aj z odborného hľadiska (nie v zmysle výkladu ťažkých a často rozporuplných paragrafov). Obyvatelia hlavného mesta chcú žiť v peknom a estetickom meste a svojimi protestmi upozorňujú na to, že niečo nie je v rozhodnutiach, ktoré sa riadia zákonmi, v poriadku. Prácou miestneho poslanca by nemala byť veľká a globálna politika, ale politika individuálneho prístupu spojená so životným prostredím v Bratislave, ktoré sa z roka na rok devastuje. Ak sa tak bude diať naďalej, dopadnú všetci ako ja: Nie som hrdý na to, že som obyvateľ mestskej časti Bratislava - Nové Mesto, že som Bratislavčan.

Ján Papuga, Nové Mesto

Páčil sa vám článok?