Zmeny v štúdii asi nezabránia výstavbe hotela

9.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Zmeny v urbanistickej štúdii Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku, ktoré mestskí poslanci urobili 2. apríla 2009 na zasadnutí zastupiteľstva, zrejme nezabránia výstavbe ubytovacích zariadení v lokalite na Železnej studienke, pretože nie sú záväzným dokumentom pre rozhodovanie miestnych samospráv.

Mestskí poslanci sa dohodli, že v štúdii nebude prípustná výstavba hotelov či iných ubytovacích zariadení ani s možnosťou prechodného ubytovania. Týka sa to súčasných objektov na Železnej studienke, ktoré by sa mali zrekonštruovať, ale aj tých, ktoré by sa ešte len mali v Bratislavskom lesoparku postaviť.

Námestník primátora Tomáš Korček pre Bratislavské noviny uviedol, že osobne je proti novej výstavbe na Železnej studienke. „Podporujem iba rekonštrukciu jestvujúcich zničených objektov,“ uviedol T. Korček. Na otázku Bratislavských novín, či zmeny v štúdii pomôžu zvrátiť snahy developerov o výstavbu, však uviedol, že na základe štúdie môže mestská časť Nové Mesto začať s obstarávaním územného plánu zóny a až do jeho schválenia môže vyhlásiť na územie stavebnú uzáveru.

Záväzným dokumentom zatiaľ zostáva územný plán hlavného mesta. V prípade bývalej reštaurácie Snežienka územný plán pripúšťa rekonštrukciu reštauračného zariadenia s určitým percentom ubytovacích možností. Konkrétne percento však v mestskom územnom pláne nie je uvedené.

Mestskí poslanci sa v prípade štúdie zhodli, že z lokality Železnej studienky má byť vylúčená individuálna automobilová doprava, okrem zásobovania. Hromadná doprava má v lesoparku fungovať aj naďalej. Podporu dostala aj myšlienka zvýšiť kapacitu záchytných parkovísk.

Mesto na jednej strane podporilo výstavbu menších ubytovacích zariadení v prípade Snežienky a bývalej Rybárskej reštaurácie - na druhej strane je proti výstavbe na mieste bývalého sanatória na súkromné účely.

Mestskí poslanci diskutovali aj o spôsobe riešenia odvodu odpadových vôd na Železnej studienke. Primátor Andrej Ďurkovský (KDH) odmieta vybudovanie čistiarní. „Tie vyčistia len po určitý stupeň, istý stupeň znečistenia zostane,“ uviedol. Možnosťou je podľa neho napríklad vybudovanie kanalizačného zberača. Jeho výstavbu by na určitej trase financovalo mesto, na inej súkromný investor. Ako dodal, ďalšou z možností by bolo vybudovanie žumpy pri každom objekte, nie však septiku.

(rob, brn)
Páčil sa vám článok?