Karlova Ves zostáva v rozpočtovom provizóriu

5.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Karlova Ves nemá ani po utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva schválený rozpočet na rok 2008 a naďalej zostáva v rozpočtovom provizóriu.

Počas rozpravy k hlavnému bodu rokovania odznela zo strany poslancov značná kritika k spracovanému a predkladanému návrhu rozpočtu. Poslanci mu vyčítali množstvo chýb, nepresností a nedostatkov. Zastupiteľstvo nakoniec prijalo návrh poslanca Branislava Zahradníka, aby sa zriadila komisia pre rozpočet ako osobitný poradný orgán pre zastupiteľstvo.

Šesťčlenná komisia na čele s poslancom Martinom Bertom by sa mala zaoberať riešením vzniknutej situácie a hľadaním vyhovujúcej podoby budúceho rozpočtu. S komisiou by mal spolupracovať aj prednosta miestneho úradu Albert Liptovský, úlohou starostky Ivety Hanulíkovej bude zasa zorganizovanie spoločného stretnutia osobitnej komisie so všetkými komisiami pri karloveskom zastupiteľstve. Na stretnutí by sa mali vytýčiť najdôležitejšie priority mestskej časti a zostaviť návrh rozpočtu na rok 2008. Následne by sa mal spracovaný materiál predložiť na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva.

Podľa prednostu miestneho úradu Alberta Liptovského by bolo lepším riešením schválenie rozpočtu, pretože mestskej časti nepomôže rozpočtové provizórium. "Rozpočet je dôležitý na to, aby mestská časť mohla žiť novým životom," povedal. Zároveň však priznal, že navrhovaný rozpočet je chudobnejší ako počas uplynulých rokov, pokrýva len bežné a životne dôležité záležitosti mestskej časti a len v malej miere zahŕňa aj rozvojové aktivity mestskej časti.

Poslanec Martin Berta vyčítal predkladanému rozpočtu predovšetkým množstvo formálnych chýb i to, že do rozpočtu sa nepremietol Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti. Taktiež dôrazne upozorňoval na výrazné plytvanie finančnými prostriedkami a na to, že navrhované výdavky nekorešpondujú so skutočnosťou. Ako príklad uviedol náklady za televízne vysielanie. V rozpočte sa na ich pokrytie navrhovala suma približne 2,6 milióna korún, v skutočnosti však bude potrebných takmer 3,2 milióna korún. Do vysielania pritom neboli zahrnuté aj schválené televízne besedy.

Kritizoval riešenie, že by sa činnosť stavebného úradu mala sumou milión korún financovať aj z daní občanov. Zaujímal sa aj o to, prečo sa zároveň navrhuje zvýšenie peňazí na chod stavebného úradu na viac ako 2,2 milióna korún, keď pre rok 2007 bola navrhovaná čiastka viac ako 1,8 milióna korún. "Prečo nemôže stavebný úrad fungovať s rovnakou sumou, ako v minulom roku?" spýtal sa Berta. Zvýraznil aj skutočnosť, že sa navrhovala omnoho vyššia suma pre školský úrad ako v minulom roku a chýbali mu argumenty pre takéto riešenie. Podľa návrhu rozpočtu sa malo pre jeho činnosť vyčleniť 115 miliónov korún, v minulom roku to bolo "len" 105 miliónov. Marta Jurkovičová zo školského úradu vysvetlila, že dôvodom tohto navrhovaného zvýšenia financií je zvýšenie normatívu pre deti v školách a školských zariadeniach a tiež zvýšenie stravného.

Poslanca Roberta Kadnára zasa rozčúlilo, že mestská časť nedostáva dostatok peňazí od štátu cez transfery za prenesené kompetencie. Podľa neho by mal dávať štát toľko peňazí, aby sa pokryli všetky výdavky v oblasti školstva. Úlohou Karlovej Vsi by nemalo byť vyčleňovanie financií z rozpočtu za pokrytie nepokrytých výdavkov, mestská časť by mala tieto finančné prostriedky investovať do iných oblastí, ktoré sú podfinancované. Návrh rozpočtu, ktorý bol na programe dnešného zastupiteľstva, bol už treťou verziou, z toho druhou verziou predloženou na zastupiteľstve. V jednom prípade sa návrhom rozpočtu zaoberala iba finančná komisia. Jeden návrh nebol prijatý, lebo bol v rozpore so zákonom, keďže navrhovaný rozpočet nebol vyrovnaný, ale schodkový.

(sita)

Páčil sa vám článok?