Mesto predá časť majetku

14.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva 10. februára schválili návrh tohtoročného rozpočtu Bratislavy, ktorý ráta so schodkom takmer 271 miliónov Sk pri celkových príjmoch 5,809 miliardy Sk a celkových výdavkoch 6,08 miliardy Sk.

Mesto sa tento rok bude musieť zaobísť bez dodatkového zdroja v príjmovej časti, ktorým boli v minulých rokoch výnosy z predaja mestských obligácií v objeme asi 2 miliardy korún. Naopak, v závere roku 2000 bude musieť túto sumu splatiť.

Nárast plánovaných výdavkov rozpočtu núti predstaviteľov mesta pristúpiť k odpredaju majetkových podielov v niektorých spoločnostiach. Položkou, ktorá v rozhodujúcej miere tento nárast spôsobuje sú výdavky na dlhovú službu vo výške 2,9 miliardy korún. Celková hodnota nehnuteľného majetku určená na predaj má hodnotu 520 miliónov korún.

Mesto Bratislava má v súčasnosti majetkovú účasť v 15 spoločnostiach v nominálnej hodnote vyše 1,139 miliardy Sk. Stopercentným vlastníkom je v piatich spoločnostiach, spomedzi ktorých sú najvýznamnejšie Dopravný podnik a Metro. Odpredaj sa bude týkať aj 18-percentného balíka akcií v Istrobanke. Jeho nominálna hodnota predstavuje 234 miliónov korún. Minuloročný príjem z dividend dosiahol zhruba 1,8 milióna korún. Vzhľadom na výšku uložených finančných prostriedkov v banke to je totiž zanedbateľný výnos.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie