PAAS: Koľko Bratislavčanov dostáva pokuty, mesto nesleduje

12.8.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Za prvý polrok 2023 bolo napríklad na Dvoroch 4 v bratislavskej Petržalke udelených o vyše tretinu viac pokút ako za druhý polrok 2022. Hovorí sa, že v rámci PAAS dostávajú najviac pokút Bratislavčania, je ich vraj až 75 percent. Pokúšali sme sa zistiť reálne čísla z Dvorov 4.

Priestor pod terasou Jungmannova je vyčistený, kým však vodičom došlo, že parkovanie tam nie je povolené, tento rok tam dostal pokutu aj nejeden rezident. Pri pošte na Vlasteneckom námestí zas dostávajú pokuty najmä neinformovaní Petržalčania bez rezidentskej či bonusovej karty. Patrí toto miesto pokiaľ ide o pokuty k „najvýnosnejším“? „Neviem potvrdiť ani vyvrátiť či je Vlastenecké námestie, čo sa týka počtu zistených porušení, resp. vydaných rozkazov, vyťažené viac ako iné petržalské ulice/oblasti,“ reagovala hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

Koľko z pokutovaných vozidiel na Dvoroch 4 malo v 2.polroku 2022 a v 1. polroku 2023 bratislavskú evidenčnú značku? „Podrobnú štatistiku ohľadne počtu riešených bratislavských alebo mimobratislavských evidenčných čísel vozidiel nevedieme,“ dodala s tým, že možno vedia viac priamo pracovníci PAAS.

„Pozná magistrát rozdelenie počtu pokutovaných bratislavských a mimobratislavských značiek?“ pýtali sme na magistráte. „Pri kontrole parkovania v zónach PAAS nerozlišujeme bratislavské a mimobratislavské EČV. Rozlišujeme to, či má dané EČV oprávnenie parkovať v zóne (buď na základe parkovacej karty alebo úhrady parkovného) alebo nie,“ napísal nám hovorca magistrátu Peter Bubla.

Nedomnieva sa mesto, že v rámci vyhodnocovania PAAS by mali byť známe aj tieto čísla? „Je potrebné mať na pamäti, že keďže na Dvoroch 4 sú podľa pravidiel PAAS rezidenti len tí obyvatelia, ktorí majú trvalý pobyt v Petržalke, návštevníkmi sú tu nielen mimobratislavskí vodiči, ale aj vodiči z iných častí Bratislavy. Zároveň, EČV ešte neznamená, že auto je bratislavské, aj bratislavský rezident Dvorov 4 môže mať oprávnene rezidenčnú kartu na svoje služobné auto košickej firmy s košickou EČV (a od januára navyše s EČV neznámou: AA-ččč-XY),“ dodal.

Je na škodu, že mesto nesleduje počty pokút, ktoré v PAAS vybralo od Bratislavčanov. Možno by sme prišli na to, že problémy s parkovaním v hlavnom meste vlastne nespôsobujú „cezpoľní“, ale my sami. A preto za ten poriadok aj sami platíme. (O výnosy z pokút sa hlavné mesto s mestskou časťou nedelí, necháva si ich v plnej výške, v priemere je to asi 52 eur za pokutu, pozn. red.)(in)
foto: in

Tri zóny na Dvoroch 4 a pokuty

V druhom polroku minulého roka sme v rámci zóny PAAS Dvory 4 zaevidovali a vydali celkom 2 231 rozkazov o uložení pokuty za správny delikt. V prvom polroku tohto roka to bolo 3 356 vydaných rozkazov o uložení pokuty za správny delikt,“ uviedla hovorkyňa MsP Barbora Krajčovičová.

5001 – najväčšia časť, takmer celé Dvory 4, patrí sem aj Vlastenecké námestie, aj priestory pod terasou Jungmannova
5002 – Dvory 4 východ - Bosákova, časť Farského a Muchovo námestie pred Billou a nájomnými domami vo výstavbe
5003 – Černyševského východ - len časť Černyševského, ktorú zhruba na polovicu rozdeľuje Jantárova cesta, teda pred Tatracity a cesta rovnobežná s Einsteinovou, ktorá sa napája na Bosákovu.

Druhý polrok 2022:
celkom 2 423 rozkazov
Po zónach:
5001: 2 231 rozkazov
5002: 60 rozkazov
5003: 132 rozkazov

Prvý polrok 2023:
celkom 3 897 rozkazov
Po zónach:
5001: 3 356 rozkazov
5002: 138 rozkazov
5003: 403 rozkazov

(in)

Páčil sa vám článok?