Súd rozhodol: Advokát Adam Puškár, obvinený z vraždy Daniela Tupého, putuje do väzby

26.3.2023
0

Zdroj: TASR - Daniel Veselský

Páčil sa vám článok?

Okresný súd Bratislava V. zobral na nedeľňajšom neverejnom zasadnutí bratislavského advokáta Adama Puškára obvineného z vraždy Daniela Tupého do väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné. O sťažnosti obvineného bude rozhodovať krajský súd. Informoval o tom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Výsluch Puškára pred sudcom pre prípravné konanie sa začal už predpoludním. Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry podala väzobný návrh z dôvodov tzv. útekovej a kolúznej väzby, ktorá sa využíva pri dôvodnej obave, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

"Sudca pre prípravné konanie vyzýva širokú verejnosť na rešpektovanie prezumpcie neviny obvineného a najmä na zdržanlivosť pri informovaní o tejto trestnej veci. A to aj vrcholných predstaviteľov Policajného zboru," zdôraznil hovorca.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

​Prokurátorka Soňa Juríčková.

Prokurátorka Soňa Juríčková odmietla, že by Adama Puškára usvedčovalo iba jedno svedectvo. "Ak by tam bola len jedna svedecká výpoveď, určite by som neakceptovala vznesenie obvinenia a nepodávala by som návrh na vzatie do väzby," dodala s tým, že všetky ostatné skutky okrem vraždy sú už v tomto prípade premlčané.

Zdroj: TASR - Daniel Veselský

Adama Puškára previezli z budovy súdu do väzby.

Obvinený zatiaľ k stíhanému skutku nevypovedal. "Nebolo nám doteraz umožnené nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu. Nie sme oboznámení s tým, čo sa mu presne kladie za vinu," zdôvodnil obhajca Michal Ellinger. Uviedol, že jeho klient trvá na svojej nevine. Nedá sa však podľa neho vyvrátiť, že sa Adam Puškár nachádzal na mieste činu.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

​Obhajca Michal Ellinger.

Vzatie advokáta do väzby má za následok pozastavenie výkonu advokácie. 

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel viacero bodných rán. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?