Polícia od začiatku roka eviduje 2 000 priestupkov zákazu vychádzania, od zajtra sa kontroly sprísnia

26.1.2021

Zdroj: Facebook/Polícia SR

Páčil sa vám článok?

Polícia od začiatku roka zaznamenala 2000 prípadov porušení zákazu vychádzania. Od stredy (27. 1.) budú policajti preverovať oprávnenosť pohybu v rámci zákazu vychádzania a certifikát, potvrdenie, SMS správu či email o absolvovaní testu na nový koronavírus. Upozorňujú na to na svojom Facebooku.

"Aktuálne platí, že budeme preverovať oprávnenosť zo zákazu vychádzania a certifikát, potvrdenie, sms správu či email, porovnáme s osobnými údajmi konkrétnej osoby," informujú policajti na svojej sociálnej sieti.

Polícia ďalej podotýka, že kontroly sprísnili už od 6. januára tohto roka. Do opatrení zapojili zvýšený počet dopravných, poriadkových aj železničných policajtov. Teraz plánujú zapojiť ďalších policajtov a v sprísnených kontrolách avizujú, že budú pokračovať aj naďalej. "Kontroly budú náhodné, avšak vo zvýšenej miere a všade tam, kde predpokladáme zvýšený počet osôb, čiže napríklad aj na hranici okresov, či v prírode," spresňuje polícia na sociálnej sieti.

Od začiatku roka eviduje polícia 540 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény, 47 prípadov nerešpektovania zákazu otvorenia prevádzok a zachytili aj 1900 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúška.

V prípade zistenia porušení budú každý prípad policajti riešiť individuálne. Sankcie zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1000 eur a v správnom konaní do 1659 eur. Všetko o zákaze vychádzania a ďalších mimoriadnych opatreniach nájdete TU.

"Opäť si dovolíme zopakovať našu výzvu, aby boli ľudia ohľaduplnejší a svojim nezodpovedným prístupom k negatívnemu stavu v krajine neprispievali," dodali na záver.

Podrobnosti o výnimkách zo zákazu vychádzania obsahuje vyhláška ministerstva zdravotníctva a v uznesení vlády SR.

(nc)

 

Páčil sa vám článok?