VIDEO: Pri proteste pred Úradom vlády policajti strieľali do davu - trafili pri tom do hlavy 15-ročného chlapca?

18.11.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Aj keď vzhľadom k svojmu rozsahu mali včerajšie protesty v Bratislave relatívne pokojný priebeh, ktorý narušilo akurát zadržanie poslanca Medveckého z ĽSNS na Hodžovom námestí, tak na internete sa objavili aj zábery ako policajti pred Úradom vlády strieľajú do davu pravdepodobne gumové projektily, pričom jeden z nich mal zasiahnuť do hlavy aj 15-ročného chlapca.

Na rozdiel od protestov, ktoré sa pred Úradom vlády konali v októbri, tak tentokrát bol jeho areál od davu oddelený nielen cestnou komunikáciou, ale ešte aj kovovým plotom. Navyše masívne železné brány vedúce na nádvorie ÚV SR boli v predvečer 17. novembra z bezpečnostných dôvodov ešte aj zvarené. Krátko na to ako sa spomínané oplotenie pokúsili na jednom z miest povaliť futbaloví ultras, ktorí si už tradične dali zraz na Hlavnej stanici, odkiaľ sa pešo presunuli na Námestie slobody, nasledoval prvý zásah policajtov a to slzotvorným plynom, ktorým najväčších agresorov odohnali od plotu.  "Počas konania zhromaždení hádzali niektoré zúčastnené osoby po policajtoch rôzne predmety - okrem iného aj nôž. Polícia sa taktiež zaoberá ďalšími priestupkami, ktoré budú predmetom dokazovania," priblížili ešte včera policajti na sociálnej sieti.

Na nej sa objavilo aj nasledujúce video, ktoré zachytáva druhý policajný zásah a to streľbu smerom na protestujúcich... 

Takýto bol pohľad z druhej strany, pričom biely krúžok označuje miesto, kde sa v čase policajnej streľby nachádzal 15-ročný chlapec, ktorý počas protestu utrpel zranenie hlavy.

Pomerne detailný pohľad na chlapca poskytli aj nasledujúce zábery, ktoré však vyvolali na sociálnych sieťach aj množstvo otáznikov. Niektorí diskutujúci nechceli veriť, že by mohlo ísť o priamy zásah gumeným projektilom, ktorý je na nekrytých miestach tela, teda aj v oblasti hlavy veľmi bolestivý. A podľa nasledujúcich záberov mladík s ostatnými normálne komunikoval a najskôr ani nevedel, že má nejaké zranenie. Nie je však vylúčené ani to, že sa o neho strela len obtrela a spôsobila mu na hlave ranu, z ktorej mu tiekla krv. Dokonca sa objavila aj verzia, že v skutočnosti nešlo o gumené projektily, ale o paintballové guličky, ktoré zafarbujú odev či osobu a polícia si mohla takýmto spôsobom označovať tých najagresívnejších ľudí v dave. Otázne však zostáva či by policajti siahli práve po červenej farbe...

V súvislosti s týmto prípadom sme kontaktovali aj hovorkyňu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alenu Krčovú, ktorá nás informovala, že záchranári počas utorkových protestov v Bratislave ošetrili dve osoby, pričom išlo o tínedžera a dospelého muža. "Obaja utrpeli úraz hlavy," priblížila hovorkyňa. "Ich zdravotný stav si vyžiadal prevoz do nemocnice," dodala. 

Zdroj: koláž abn

Mladík je zachytený na jednej z fotografií ako kráča ​v dave futbalových fanúšikov, ktorí sa včera o 15-tej hodine stretli na priestranstve pred Hlavnou stanicou, odkiaľ sa pešo vybrali k Úrady vlády na Námestie slobody, kde neskôr došlo k zraneniu jeho hlavy. Zatiaľ však nie je potvrdené, že mu ho spôsobili policajti. Nie je vylúčené ani to, že ho zasiahol nejaký letiaci predmet prípadne výbuch pyrotechniky, ktorý viedol aj k zraneniu príslušníka poriadkových jednotiek, o čom sa môžete dočítať tu:

Otázky k dôvodom policajnej streľby počas protestu ako aj druhu použitých projektilov sme poslali na Krajské riaditeľstvo PZ SR v Bratislave, ktoré nám oznámilo: "Počas opakovaného narušenia verejného poriadku na Námestí slobody použili policajti v súlade so zákonom č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore aj donucovacie prostriedky, a to slzotvorný plyn a kapsule s označovacím farbivom. Tie sú v zmysle zákona využívané v prípade narušenia verejného poriadku na označenie iniciátorov výtržností alebo iných protiprávnych konaní. Pri ich použití v dave je policajt povinný dbať na potrebnú opatrnosť, aby nebol ohrozený život osôb a aby čo najviac šetrili zdravie osôb."

Preto už riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave inicioval kontrolu vo veci zranenia mladíka počas utorkového (17. 11.) zhromaždenia. Pätnásťročný chlapec na mieste utrpel tržné poranenie hlavy. Cieľom kontroly je vysvetlenie o spôsobe a dôvodnosti reakcie prítomných policajtov voči davu. Polícia SR o tom informuje na sociálnej sieti.

Policajti hovoria, že na sociálnych sieťach sa začali objavovať fotografie a videá mladíka, "ktoré majú dokazovať policajnú brutalitu". "Informácie o tom, že mladík bol náhodným okoloidúcim a na zhromaždení sa nezúčastňoval, chcel si urobiť iba selfie, nie sú pravdivé. Policajný zbor disponuje fotografiami a videomateriálmi, ktoré dokazujú, že mladík bol aktívnym účastníkom zhromaždenia," uviedla polícia.

Pripomína, že včas, verejne a opakovane varovali účastníkov zhromaždenia. Polícia podľa vlastných slov disponovala informáciami o pripravovanej účasti agresívnych skupín a jednotlivcov. Tvrdí, že existoval aj "reálny predpoklad, že ich útočné sklony voči prítomným policajtom sa budú opakovať".

 "Každý účastník utorňajšieho zhromaždenia si tak musel uvedomiť, že pre agresivitu skupín a jednotlivcov bude hroziť riziko aj slušným občanom. Bolo preto na každého zvážení a zodpovednosti, či na zhromaždenie príde a ak áno, či sa bude zdržiavať pri týchto skupinách alebo bude v bezpečnej vzdialenosti," hovoria policajti. Policajný zbor zdôrazňuje, že nikdy nie je proaktívny v súvislosti so zásahmi voči účastníkom akéhokoľvek zhromaždenia, pokiaľ nedochádza k narušovaniu verejného poriadku a k ohrozovaniu života, zdravia a majetku. V utorok vyšli tisícky ľudí do ulíc protestovať proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) a opatreniam prijatým pre pandémiu nového koronavírusu, a to napriek platnému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa. 

(ars, TASR)

Páčil sa vám článok?