Nové pokuty a iné novinky: Toto je šesť najväčších zmien v dopravných predpisoch od 1. decembra

1.12.2019
0

Zdroj: FB Polícia

Páčil sa vám článok?

Pokuty sa používanie mobilov za volantom sa zdvojnásobia. V nedeľu nadobudla účinnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza okrem iného aj vyššie pokuty v tejto oblasti.

1. Horná hranica pokuty za používanie mobilov a podobných zariadení počas vedenia vozidla sa zvýšila z 50 eur na 100 eur v blokovom konaní a zo 100 eur na 200 eur v riadnom konaní.

Hoci sa pokuty za používanie mobilov zdvojnásobia, povolené ostáva telefonovanie s pomocou handsfree. Zakázané však bude držanie mobilu v ruke. Pravidlo sa bude vzťahovať aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo podobné zariadenia.

2. Zmenili sa tiež podmienky parkovania na chodníku. Po novom sa môže parkovať na chodníku "len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou".

3. Zmeny sa dotkli aj cyklistov. Mimo obce už cyklisti nad 15 rokov nemusia nosiť prilbu, mladším cyklistom táto povinnosť ostala. Rovnako je naďalej povinné nosiť na bicykli reflexné prvky.

4. Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom je po novom výslovne zaradená do kategórie vodičov nemotorových vozidiel a nie medzi chodcov.

5. V súvislosti s pokutami sa má zlepšiť vymožiteľnosť sankcií v rámci objektívnej zodpovednosti na základe zisteného evidenčného čísla vozidla (EČV). Ak nebude uhradená pokuta uložená v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt zastaví dané vozidlo na ceste, môže zadržať doklady od vozidla a tabuľky s EČV. Vodič v takom prípade môže viesť iné vozidlo, zadržané auto ostane ako nepriama zábezpeka zaplatenia sankcie. Doklady a tabuľka sa vrátia majiteľovi po jej zaplatení.

6. Zavádza sa tiež nový druh sankčného konania, a to blokové konanie o správnom delikte držiteľa vozidla. Ak napríklad radar zachytil EČV vozidla, ktoré prekročilo rýchlosť, ale nepodarilo sa zistiť majiteľa, policajt môže udeliť pokutu vodičovi či držiteľovi auta priamo na ceste, ak s tým vodič bude súhlasiť. Ak nebude súhlasiť, bude musieť zložiť peňažnú kauciu vo výške pokuty. Tá sa po uložení riadnej pokuty vodičovi vráti, v opačnom prípade prepadne v prospech štátu.

Ak kaucia alebo bloková pokuta nebude zaplatená priamo na mieste, policajt je oprávnený zadržať doklady od vozidla a tabuľku s EČV až do jej zaplatenia.

Ďalšia zmena sa týka iba mladých vodičov, preto sme ju do zoznamu nezahrnuli. Tých čakajú pri porušení pravidiel na cestách pre školenia. Týkajú sa každého vodiča, ktorý do dvoch rokov od nadobudnutia vodičského oprávnenia typu B dvakrát poruší pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom alebo prekročí najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy. Pôjde o doškoľovacie kurzy v autoškole, rehabilitačný program u dopravného psychológa či preskúšanie z pravidiel cestnej premávky na polícii. 

Cieľom opatrení je podľa ministerstva vnútra prevencia možnej recidívy rizikového správania vodičov. Dopĺňať majú bežné sankčné opatrenia. Vzdelávanie bude pozostávať z troch skupinových stretnutí, každé stretnutie potrvá tri vyučovacie hodiny v rozsahu 50 minút, s minimálne jednou psychohygienickou prestávkou počas jedného stretnutia.

Ak sa vodič v rámci dvoch rokov od získania vodičského oprávnenia dopustí aj tretieho závažného porušenia pravidiel cestnej premávky, odoberie sa mu vodičský preukaz na šesť mesiacov. Po jeho vrátení začne vodičovi opätovne plynúť nová dvojročná lehota s rovnakými následkami.

Okrem toho sa pre kategóriu vodičských preukazov C a CE zároveň zníži veková hranica z 21 na 18 a pre D a DE z 24 na 21 rokov, a to pre príslušníkov Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Hasičského a záchranného zboru, colníka alebo profesionálneho vojaka.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?