Výsledok policajnej razie v Sputniku: Na stavbe nelegálne pracovali Ukrajinci i Moldavec

28.8.2019
0
Policajti pri Sputniku

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Policajt už zverejnili výsledky pondelňajšej razie, ktorú spolu s Inšpektorátom práce vykonali na stavbe bytovky Sputnik v bratislavskom Ružinove na Ostredkoch.

Ako sme vás v pondelok informovali, stavbu bytovky ráno obsadili policajti, ktorí sa tu zdržali cca do jednej popoludní. Zisťovali, či na stavbe nepracuje niekto nelegálne a ich podozrenie sa potvrdilo. "Počas kontroly boli skontrolovaní a predvedení 13 štátni príslušníci tretích krajín – 12 štátni príslušníci Ukrajiny a jeden štátny príslušník Moldavska. Lustráciou bolo zistené, že 12 cudzí štátni príslušníci sa na území Slovenskej republiky nachádzajú oprávnene, avšak pri kontrole bolo zistené a zjavné, že vykonávajú inú činnosť, resp. bez príslušných oprávnení. Pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny po vykonaní šetrenia skonštatovali, že v prípade predvedených osôb ide o nelegálnu prácu, cudzinci na území Slovenskej republiky vykonávajú pracovnú zárobkovú činnosť i napriek skutočnosti, že na výkon pracovnej činnosti nemajú vydané pracovné povolenie ani povolenie na pobyt na účel zamestnania z čoho je zrejmé, že sa dopúšťajú nelegálnej práce," informovali na sociálnej sieti policajti.

Výsledkom akcie je, že jedenástich Ukrajincov a Moldavca vyhostili so zákazom vstupu na územie Slovenska a všetkých členských EÚ štátov na dobu jedného roka. Zároveň dostali sedemdňovú lehotu na vycestovanie. Ďalší Ukrajinec bol na Slovensku nelegálne, vyhostili ho taktiež na jeden rok.

Trest však čaká aj firmy, ktoré mužov zamestnali. "Inšpektorát práce ako jediný oprávnený orgán ukladať sankcie vo veci nelegálneho zamestnávania bude ešte pokračovať vo výkone inšpekcie práce a zameria sa na zamestnávateľov kontrolovaných osôb, od ktorých si vyžiada ešte ďalšie doklady. Za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania je inšpektorát práce povinný uložiť pokutu vo výške  2000 - 200 000 eur, v prípade súčasného nelegálneho zamestnávania dvoch a viac osôb najmenej 5 000 eur vo vzťahu k jednému zamestnávateľovi," informoval nás hovorca inšpektorátu práce Marek Heinrich. 

​Na akcii spolupracovali Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Bratislava v súčinnosti s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava.

(ms)

Páčil sa vám článok?