Čo bude ďalej? Takmer dokončenej bytovke Sputnik na Ostredkoch súd zrušil stavebné povolenie

27.8.2019
0
Sputnik

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Väčšina z takmer dokončených 93 bytov v komplexe Sputnik, ktorý vyrastá v bratislavskom Ružinove, je už predaných. Pri takmer dokončenej stavbe však tento mesiac došlo k zvratu, krajský súd jej totiž zrušil stavebné povolenie.

Nový bytový komplex Sputnik na rovnomennej ulici pri križovatke s Vrakunskou cestou na Ostredkoch už začína zo svojej východnej strany nadobúdať finálnu podobu, budovu už zateplili, osadili okná i omietli. Najnovšie však stavba, proti ktorej obyvatelia z okolia bojovali, však dostala stopku zo súdu. Rozsudok krajského súdu, ktorý ruší právoplatnosť stavebného povolenia, však zatiaľ nie je právoplatný.

"Sputnik mohol na Ostredkoch vyrásť len vďaka tomu, že bývalí poslanci predali developerovi pozemok. Za predaj ešte ako poslanec hlasoval aj predchádzajúci ružinovský starosta Dušan Pekár. Krajský súd (na podnet obyvateľov a zatiaľ neprávoplatne) zrušil rozhodnutie okresného úradu, ktorý v minulosti potvrdil v odvolacom konaní stavebné povolenie, vydané stavebným úradom Ružinov. Konanie sa teda po správoplatnení tohto rozsudku vráti naspäť na okresný úrad, ktorý by mal opätovne rozhodovať o stavebnom povolení, tentokrát so zohľadnením rozsudku krajského súdu," informoval na sociálnej sieti ružinovský starosta Martin Chren.

Na spomínanej stavbe včera dokonca zasahovala polícia, išlo však o akciu Inšpektorátu práce, písali sme o tom tu:

​"Akonáhle sa dozvieme, že rozsudok nadobudol právoplatnosť, okamžite vyzveme developera na zastavenie všetkých stavebných prác. Developer môže samozrejme situáciu naťahovať, napríklad dovolaním na Najvyšší súd - náš stavebný úrad môže a bude konať v momente, keď bude rozsudok právoplatný. Čo sa bude diať ďalej, závisí hlavne od ďaľšieho postupu okresného úradu a developera. Ak rozsudok správne čítam, dôvodom zrušenia rozhodnutia bola nevychádzajúca hluková štúdia, developer sa síce tomu bránil, ale súd jeho argumenty neuznal. V najbližších mesiacoch až rokoch teda zrejme bude prebiehať horúci boj o to, ktorý znalecký posudok je správny a či bytový dom Sputnik spĺňa hygienické normy alebo nie," vysvetľuje Chren.

"Osobne by som bol najradšej, ak by na mieste tohto domu bola naspäť zelená lúka - ale poznáte ma, nikdy vám nebudem klamať, a šanca, že sa k niečomu takému dopracujeme, je v tomto štádiu, na predanom pozemku, pomerne nízka. Určite sa nájdu firmy, ktoré vyrobia rôzne hlukové štúdie, developer môže obísť tento problém napríklad zmenšením stavby, a podobne. Aj z rozhovorov s obyvateľmi z okolia viem, že najviac sa boja, aby tam z tejto stavby nevyrástla nová ´Hirošima´," dodáva starosta.

Zdroj: ms

​Stavbu realizujú Vodohospodárske stavby Malacky, majiteľom pozemku je eseročka Byty - Sputnik, ktorej majiteľom sú však spomínasné Vodohospodárske stavby Malacky. Oslovili sme inžiniera Jozefa Galla, ktorý je konateľom eseročky Byty - Sputnik a zároveň predsedom predstavenstva v Vodohospodárskych stavbách Malacky. K celej situácii sa však nechcel vyjadriť, odôvodnil to nie najlepšími skúsenosťami s médiami. Celý prípad má však ďalší rozmer, akos me sa presvedčili na stránke, ecz ktorú sa byty v komplexe predávajú, väčšina z nich už je predaných. Zostáva dúfať, že ľudia o svoje peniaze neprídu.

(ms)

Páčil sa vám článok?